Hlavní obsah

Městské divadlo Brno chystá muzikál, který s nadhledem pojímá obtížná témata

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Psychické problémy, partnerská krize nebo rodičovská bezradnost patří k tématům muzikálu Ne/normální, který připravuje Městské divadlo Brno.

Článek

„Ačkoliv se v jednotlivých písních zpívá také o depresích, výsledek podle divadelníků není depresivní, spíše očistný. Závažné otázky pojímá muzikál s úctou, ale s nadhledem. Nakonec vyznívá spíše optimisticky,“ řekla překladatelka Zuzana Čtveráčková.

Rockový muzikál Briana Yorkeyho a Toma Kitta měl premiéru na Broadwayi v roce 2009, získal tři ceny Tony. V roce 2010 byl jako jeden z mála muzikálových titulů oceněn i Pulitzerovou cenou, a to právě za to, že se zabývá tématy neobvyklými pro hudební divadlo.

Libreto vypráví spletitý příběh jediné rodiny. Dcera Natalie zažívá svou první lásku a naráží na problémy s rodiči Dianou a Danem, kteří řeší svůj vztah, navíc se stále vyrovnávají s dávnou tragickou ztrátou malého syna. Diana navíc trpí bipolární poruchou, nemocí, která samozřejmě ovlivňuje veškeré rodinné dění. Postavami muzikálu jsou pouze členové rodiny a lékaři, u nichž Diana hledá pomoc.

K tématům písní patří třeba i sebevražda, nadužívání léků nebo životní prostředí. „V hudbě je spousta odkazů na jiné známé muzikály, objevují se tam prvky jiných žánrů,“ řekl dramaturg Miroslav Ondra.

V režii Petra Gazdíka se na jevišti činoherní scény Městského divadla objeví Ivana Vaňková jako Diana a Lukáš Janota jako Dan, další postavy ztvární Marco Salvadori, Eliška Skálová, Jonáš Florián a Dušan Vitázek. O hudební složku se tentokrát nepostará muzikálový orchestr, ale rocková kapela.

Reklama

Související témata:

Doporučované