Hlavní obsah

Na jihu Moravy loni přibylo dostavěných bytů i nových stavebních povolení

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na jihu Moravy stavbaři dokončili meziročně více staveb k bydlení než v roce 2020. Podle statistiků vzrostla bytová výstavba v kraji o 340 dokončených bytů, zvýšil se i počet vydaných stavebních povolení.

Článek

V kraji bylo za celý loňský rok dostavěno 4791 bytů, jejich počet byl v mezikrajském srovnání třetí nejvyšší po Praze a Středočeském kraji. Polovina všech dokončených bytů v kraji byla přímo v Brně a na Brněnsku, přibylo jich ale meziročně ve všech částech kraje. Množství dokončených bytů loni kleslo v pěti krajích a v Praze, v ostatních krajích meziročně rostlo.

Ještě více v loňském roce na jihu Moravy přibylo bytů, jejichž výstavba teprve začala. Bylo jich 5706, což je meziročně o 15,5 procenta a 764 bytů více. Výstavba bytů v bytových domech se zvýšila o 47,4 procenta, rodinných domů bylo zahájeno o 4,4 procenta víc. Zahájených staveb bytů přibylo ve všech krajích s výjimkou Plzeňského a Olomouckého. Největší nárůst je patrný v Praze, a to o 120 procent, v celém Česku zahájených bytů přibylo o 28 procent. Na jihu Moravy vzrostla zahájená výstavba nejvíce na Blanensku, a to o čtyři pětiny ve srovnání s rokem 2020.

Nemovitostí k bydlení bude přibývat i nadále, jak naznačuje růst počtu vydaných stavebních povolení. Stavební úřady v kraji jich loni vydaly 9852, což je o 5,5 procenta a 514 povolení více než v roce 2020. Počet vydaných stavebních povolení byl mezi kraji druhý nejvyšší po Středočeském kraji.

Ještě výrazněji ale vzrostla orientační hodnota povolených staveb, a to o čtvrtinu na 55,5 miliardy korun, což znamená průměrně 5,6 milionu na jedno vydané stavební povolení.

V kraji vydaly úřady nejvíce stavebních povolení na Brněnsku, a to 2504, nejméně na Vyškovsku, 819. Povolení bylo meziročně vydáno méně na Znojemsku, Brněnsku a Vyškovsku, ve zbylých částech kraje jejich počet vzrostl, nejvíce na Břeclavsku, o 35,5 procenta.

Reklama

Doporučované