Hlavní obsah

Na policejní budově v Příční ulici v Brně vzniká další část Městské galerie

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Třinácté a zatím poslední dílo Městské galerie vznikalo o víkendu na policejní budově v Příční ulici v Brně. Projekt se snaží oživit prostředí takzvaného brněnského Bronxu pomocí muralů, tedy velkoplošných maleb pod širým nebem.

Článek

Na vznik díla na svém facebookovém účtu upozornil iniciátor pouliční Městské galerie Martin Reiner.

„Policii ČR děkujeme za svolení. Bude to velký a bude to krásný! Přijďte se podívat už v pondělí na Příční 31,“ napsal Reiner. Třináctým dílem v galerii je mandala podle návrhu Kateřiny Sidonové.

V uplynulých měsících vzniklo na různých místech v brněnské Bronxu, jak se říká území v okolí ulic Cejl, Bratislavská a Milady Horákové, 12 výtvarných děl. Na konci května to byl kubisticky pojatý portrét Václava Havla podle návrhu Adama Štěcha. Letos na jaře už vznikla také malba podle návrhu ilustrátora a autora dětských knih Pavla Čecha. Lidé ji najdou v Přadlácké ulici. Peníze na muraly shromažďuje spolek Nový Bronx ve veřejné sbírce.

„Kolik je mezi Francouzskou, Kolištěm a Cejlem volných štítových ploch? Pár desítek. Některé proluky budou postupně zastavěny. Ale dvacet až pětadvacet domovních zdí se nabízí jako výstavní plocha unikátní městské galerie v rozsahu, který nemá v Evropě obdoby. Street art je ve světě stále populárnější disciplína, ale my chceme tady v Bronxu ještě něco trochu jiného: chceme mít na zdech skutečné obrazy namalované předními českými výtvarníky a výtvarnicemi,“ stojí na internetových stránkách projektu.

Reklama

Doporučované