Hlavní obsah

Na svátky lidé na jižní Moravě vyhledávají ubytování převážně v soukromí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Zatímco provozovatelé hotelů a penzionů, které ČTK oslovila, mají na svátky obsazeny jen několik pokojů, zájem o ubytování v soukromí proti loňsku mírně vzrostl.

Článek

Na poklesu počtu rezervací ve větších hotelích se podepsal úbytek zahraničních turistů a firemních klientů.

Provozovatel webu e-chalupy.cz, který nabízí zhruba 12 000 chat a chalup po celém Česku, zaznamenal nebývalý zájem. „Ve všech lokalitách celého Česka je obsazenost úplně standardní, až nás to překvapilo. Minulý týden, pravděpodobně v reakci na vysoká čísla nakažených, došlo k mírnému poklesu poptávek. Ale tento týden se zájem zase zvýšil. Současná obsazenost na Silvestra je 84 procent, což je běžný výsledek v covidem nepostižených letech,“ uvedl provozovatel webu Petr Vybíral.

V hotelích a penzionech na jihu Moravy proti tomu lidé na poslední dva prosincové týdny rezervace spíš ruší. „Zájem je výrazně slabší. Předloni jsme měli až do konce roku včetně silvestra skoro vyprodáno. Letos jsou rezervace zhruba na třetině. Běžně je polovina našich hostů z Česka a polovina z Rakouska. Ti zahraniční prakticky zmizeli úplně a čeští hosté rezervace ruší zhruba s týdenním až čtrnáctidenním předstihem. Kvůli měnícím se opatřením nevíme, co bude dál,“ uvedl prodejní manažer Hotelu Savannah na Znojemsku Tomáš Hanák.

Stejná situace je na Břeclavsku. Podle majitelky Zámeckého hotelu Lednice Ivety Lukáč lidé ubytování ruší od konce října, kdy se v médiích začaly objevovat zprávy o dalším zpřísňování opatření. „Do konce roku máme poptávku na tři pokoje, vždycky na jednu noc, toť vše. Měli jsme rezervaci na tři firemní akce, ale všechno bylo zrušené. Na Vánoce a silvestr nemáme nic. Na leden a únor také ne. Lidé totiž nevědí, co bude, takže nerezervují,“ uvedla Lukáč.

I v Hotelu Galant Mikulov hosté ubývají, rezervace nyní mají asi na 15 procent kapacity. „Zájem o ubytování na Vánoce a silvestra je nulový, rezervace lidé stornují. Všechny konference se zrušily a nikdo nový se nehlásí. Rozhodli jsme se, že na Vánoce raději zavřeme. Zda mít otevřeno na silvestra, je otázka,“ řekla majitelka hotelu Marta Marianová.

Brněnské hotely, kde se ubytovávali převážně zahraniční hosté, mají téměř prázdno. Speciální silvestrovský večer pro zahraniční skupiny turistů museli zrušit. „Lidé mnoho rezervací zrušili, skupinové nemáme žádné. Zahraniční klientela kvůli ztíženým podmínkám ubytování a povinnosti testů nebo očkování vymizela úplně. Co se týká Čechů, jedná se výhradně o korporátní klientelu, která samozřejmě přes Vánoce a silvestra nejezdí. Takže jsme skutečně na minimu,“ řekl ředitel Orea Congress Hotelu Brno Lukáš Pliska.

Reklama

Doporučované