Hlavní obsah

Nová dětská léčebna na Blanensku může pomoct s opakovanými nemocemi

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Ostrově u Macochy na Blanensku se klientům otevře v březnu dětská léčebna se speleoterapií, která by mohla pomoct dětem nejen s astmatem a alergiemi, ale také s opakujícími se respiračními infekcemi.

Článek

Počet pokojů pro děti s doprovodem se zvýší ze sedmi na 21, uvedla dnes v tiskové zprávě ředitelka organizace Jihomoravské dětské léčebny Kateřina Bednaříková. Podle ní nedostatečná kapacita původního zařízení od pobytu odrazovala. Rekonstrukce a rozšíření stálo 200 milionů korun. Přestavbu původního objektu zaplatil kraj.

Ozdravné zařízení v Moravském krasu využívá příznivé klima Císařské jeskyně, kde se léčí pacienti ve věku od čtyř do 18 let s astmatem, alergiemi, záněty dýchacích cest a atopickým ekzémem. Lléčebna může pomoct i s respiračními nemocemi.

„Letošní počty respiračních infekcí u dětí jsou opravdu vysoké, ke klasickým virózám se v prosinci přidala i chřipka. Děti byly kvůli covidu poslední dva roky izolované, a přibrzdilo se tak jejich přirozené promořování v dětských kolektivech,“ uvedla předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Ilona Hülleová. „Vzhledem k tomu, že se do těchto kolektivů často vrací po nedostatečné rekonvalescenci nebo se v nich znovu potkají s nemocnými dětmi, mohou se infekce opakovat a děti se jich těžko zbavují,“ zdůraznila Hülleová.

Právě s tím by dětem mohla pomoct speleoterapie, která si zakládá na pobytu v jeskyni, při kterém hrají hry, sportují nebo cvičí. Po dobu 15 dnů v nich denně stráví tři hodiny, vždy pod dohledem lékařů, fyzioterapeutů a dalších odborníků. „Při opakovaných pobytech v jeskyni a dodržování léčebného plánu pozorujeme již od začátku používání této terapie celkové posílení imunity dětí. Netrpí tolik akutními respiračními infekcemi, bývají méně nemocné a nepotřebují tolik léků,“ řekla primářka dětské léčebny Hana Zmrzlá.

V jeskyni je vysoký podíl lehkých iontů. „Je šestkrát vyšší než v malých a 20krát vyšší než ve velkých městech. Tyto ionty napomáhají lepšímu prokrvení orgánů, zrychlení evakuace hlenu z dýchacích cest a hrají roli v procesu vedoucímu k lepší imunitě. V jeskyni je také lehce zvýšená koncentrace radonu, který ničí bakterie a viry,“ řekla Bednaříková.

Reklama

Související témata:
Speleoterapie

Doporučované