Hlavní obsah

Obnovený Mendelův skleník v zahradě kláštera v Brně bude hotov ještě letos

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Obnovený skleník Gregora Johanna Mendela v zahradě augustiniánského kláštera na Starém Brně bude hotov v prosinci letošního roku.

Článek

Stavba začíná v těchto dnech, dnes zástupci města, kraje, kláštera i Masarykovy univerzity slavnostně poklepali na základní kámen posvěcený papežem Františkem.

Skleník za 38 milionů korun postavený převážně ze skla a oceli vyroste na půdorysu původního skleníku, kde v polovině 19. století Mendel pracoval na svých pokusech s hrachem. Návrh podoby nového skleníku vytvořilo studio Chybík + Kristof.

„Součástí skleníku bude dvoukubíková nádrž z vodou, která poslouží k aeroponickému pěstování hrachu. Ten bude k vidění zároveň ve všech svých vývojových fázích od klíčícího semínka až po zralou rostlinu s plody. Rostliny bude možné spustit k zemi, a lidé si tak budou moci zralé lusky utrhnout,“ popsal záměr náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Dodal, že město i kraj budou usilovat o to zapsat Mendelův odkaz na seznam nehmotného dědictví UNESCO.

Celková suma 38 milionů korun potřebná na výstavbu skleníku pochází z programu Interreg V-A Rakousko-Česká republika a podílejí se na ní Augustiniánské opatství, Brno i JIhomoravský kraj.

„Je to pro nás odkaz pro budoucí generace, který v sobě spojuje víru a vědu,“ uvedl vyšší představený augustiniánského řádu Opatství Staré Brno Juan Provecho.

Augustiniáni budou skleník po jeho dokončení také spravovat. Skleněnou bezbariérovou stavbu bude možné na dvou stranách otevřít, lépe tak splyne s klášterní zahradou. Skleník by měl sloužit jednak pro vzdělávání a jednak pro kulturní akce.

Zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel studoval na univerzitě ve Vídni matematiku, fyziku a přírodní vědy. Jako první pak ve své práci aplikoval matematické metody v biologickém výzkumu, tedy biostatistické metody. Většinu své práce vykonal za zdmi Augustiniánského opatství na Starém Brně. Zde byl také vysvěcen na kněze a později, po smrti opata Nappa, se sám stal opatem. Na zahradě opatství se zachoval i včelín, který Mendel nechal postavit. Od jeho narození letos uplyne 200 let.

Reklama

Doporučované