Hlavní obsah

Přes 80 zaměstnanců magistrátu v Brně půjde darovat krev

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Více než 80 zaměstnanců brněnského magistrátu se zapojilo do výzvy jít darovat krev. Darují ji v září ve třech předem dohodnutých termínech ve Fakultní nemocnici Brno. Nejvíce je jich hlášeno na pondělí.

Článek

Podle mluvčí nemocnice Veroniky Plaché je transfuzní a tkáňové oddělení nemocnice největší zařízení transfuzní služby v republice a pro jižní Moravu a Vysočinu je krizovým centrem pro zásobu krve pro hromadná neštěstí.

Výzva k zaměstnancům mířila od vedení města a ředitelů městských příspěvkových organizací. Zapojili se zaměstnanci z odboru sociální péče, domovů pro seniory a příspěvkových organizací. Z 83 přihlášených je 53 prvodárců. „Předem dohodnuté termíny jsou 12., 19. a ještě 26. září. Nejvíce dárců je nahlášeno teď na pondělí,“ uvedla Jana Vašíčková z tiskového oddělení magistrátu.

Podle Plaché je bohunické centrum krizové pro Jihomoravský kraj i Vysočinu, takže musí mít zásobu pro hromadná neštěstí. „Musíme být dobrými hospodáři, ale je to neustálá komunikace s dárci a rozšiřování dárcovského registru,“ řekla Plachá. Krev dárců podle ní pomáhá u velkého množství polytraumat z širokého okolí.

Krev odebírá dárcům i brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny. Pokrývá zhruba polovinu spotřeby nemocnice, zbytek krve zařízení dokupuje. V současnosti nemocnici podle mluvčího Jiřího Erlebacha nejvíce chybí krevní skupiny A+, A- a 0-.

Reklama

Související témata:

Doporučované