Hlavní obsah

Prodejnám kol v Brně váznou dodávky nových modelů. Vysoký zájem o kola trvá

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Brněnští prodejci kol mají i letos problémy s dodavateli, kteří mnohdy posouvají termíny dodávek. Zájem lidí přitom neopadl a velká část zákazníků si konkrétní model jízdního kola rezervuje předem zaplacením zálohy.

Článek

Z obchodů rychle mizí i elektrokola, o něž zájem dlouhodobě stoupá a tvoří už i polovinu prodejů. I u nich je ale problém s dodávkami. ČTK to zjistila od prodejců.

Ve Sportu95 v Králově Poli kvůli vysoké poptávce nakoupili kola už na podzim, protože se chtěli vyhnout situaci, která nastala v minulých dvou sezonách. „Kola máme naskladněná, někteří zákazníci je mají v rezervaci a spousta zákazníků čeká, až některé modely přijdou,“ řekl pracovník obchodu Jiří Böhm. Někteří dodavatelé podle něj změnili garantované termíny dodávek a u spousty kol neví, kdy do prodejny dorazí. „Některá kola máme objednaná ještě z roku 2020 a stále nedorazila,“ dodal Böhm. Největším problémem je materiál, kola není z čeho vyrábět. Doplňků pro cyklisty mají v obchodě dostatek. Nabízejí i elektrokola, o která je rok od roku větší zájem. Před čtyřmi lety tvořila 20 procent z prodaných kol, dnes je to téměř polovina.

Zájem o elektrokola v posledních letech výrazně vzrostl a potvrzují to i další brněnské prodejny. „Je to fenomén posledních let. S dodávkou je ale ještě větší problém než u běžných jízdních kol,“ řekl majitel obchodu Atrex v Židenicích Josef Lebl. Tam kola dopředu nerezervují. „Nebereme zálohy, protože v dnešní době nejsme schopni garantovat, že kolo dojde v uvedeném termínu. Dodavatel nám často dodávku odsouvá a je to taková hra na kočku a myš, takže jsme na rezervování zboží předem nepřistoupili,“ dodal Lebl.

V prodejně Cube Brno se kola momentálně ještě tolik neprodávají. „Ještě nezačala sezona, tak těžko říct, jaký bude zájem. Loni byl extrémní a kola nebyla. Problém je i s komponenty, stále to vázne,“ řekla spolumajitelka obchodu. Někteří zákazníci u nich mají kola rezervovaná dlouho dopředu, přesto by se jich ani letos nemuseli dočkat. I zde tvoří výraznou část tržeb elektrokola, již polovinu.

Naopak v prodejně Cyklobest v Brně-Slatině mají náhradních dílů na kola dostatek. S koly je to horší. „Nejsme schopni uspokojit úplně všechny, proto je třeba dělat kompromisy,“ uvedl pracovník obchodu Zdeněk Plšek. Kola rezervují dopředu. Zákazník si vyzkouší určitý typ kola a potom si je může objednat, jen třeba s jinou výbavou.

Reklama

Doporučované