Hlavní obsah

Ve Varnsdorfu budou vyrábět cyklistická sedla na míru pomocí 3D tisku

Foto: bestserk, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Cyklistická sedla na míru testují ve Varnsdorfu na Děčínsku, kde dva kamarádi založili firmu Posedla. Nápad se zrodil z touhy mít ideální sedlo pro dlouhé cyklistické vyjížďky.

Článek

Protože takový produkt na trhu chyběl, rozhodli se ho vyrobit. Se zakázkovou výrobou pomocí 3D tisku chtějí začít v létě. Podnik nyní získal ocenění Inovační firma Ústeckého kraje za rok 2021.

„Dali jsme si za úkol změnit způsob toho, jak vybírají lidé komponenty na kolo. Ideální je mít součástky přímo na míru každému člověku. Tím prvním produktem je sedlo,“ řekl ČTK Jiří Dužár. Nápad vznikl při cyklistických vyjížďkách. „Na dlouhých cestách jsme si říkali, že něco není s našimi sedly v pořádku. Protože se vyrábí sériově, nikdy nemůžou úplně padnout,“ uvedl Martin Řípa. Od myšlenky k podnikatelskému plánu nebyla dlouhá cesta. Firmu založili v roce 2020.

V týmu společnosti Posedla jsou už také vývojáři a odborníci na marketing. Výroba se připravuje ve Šluknovském výběžku. „Jsme z Varnsdorfu a poté, co jsme nabyli zkušenosti v různých firmách ve světě, jsme si řekli, že je čas se vrátit zpátky a udělat něco i s mediálním obrazem Šluknovského výběžku,“ podotkl Řípa.

Sedla už se testují, prodej by mohl začít za tři měsíce. Mezitím pokračují majitelé původního start-upu v osvětě cyklistické veřejnosti. „Vydáváme vlastní podcast, stavíme tým a značku a chceme mít zákazníky, kteří budou vědět, co chtějí,“ řekl Dužár. Název firmy vznikl jako slovní hříčka. „Je to tak, že je v názvu zahrnuto vše až po sedla. V budoucnu bychom se chtěli pustit i do výroby dalších komponentů. Zaměřit se chceme na kontaktní body jezdce s kolem, tedy řídítka, sedlo, pedály. Pokud jsou dobře vyladěny, lze předcházet negativním zdravotním dopadům,“ uvedl Dužár. „Nejdřív ale chceme udělat jednu věc pořádně, a tou je teď sedlo,“ zdůraznil Řípa.

Podnik získal ocenění Inovační firma Ústeckého kraje za rok 2021 v kategorii start-upy. „Je to pro nás obrovská čest, velmi si toho vážíme,“ shodli se společníci z Varnsdorfu.

Reklama

Doporučované