Hlavní obsah

Propojení tramvajových tratí v Brně na Lesné by mělo být hotové v roce 2026

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Propojení tramvajových tratí v Brně na Lesné by mělo být hotové v roce 2026. Dopravní podnik nyní vypracuje dokumentaci pro stavební povolení, aby se mohlo příští rok začít stavět.

Článek

K propojení tratí je potřeba nejprve opravit most přes železniční trať pod Lesnou a poté položit koleje ze smyčky Štefánikova čtvrť na Halasovo náměstí. Tam se spojí s tratí do Čertovy rokle.

Propojení tratí je dlouhodobým záměrem města, které umožní části obyvatel Lesné jezdit bez přestupu z autobusu na tramvaj a dopravnímu podniku umožní spojka snazší organizaci dopravy při mimořádnostech nebo výlukách. Část tratě už je na svém místě od konce 90. let, kdy se stavěl Husovický tunel, Koleje jsou položené v silnici vedoucí nad ním.

Trať povede ze Štefánikovy čtvrti dosud čtyřpruhovou ulicí. Upravit bude potřeba zastávky Štefánikova čtvrť, Lesná, nádraží, Poliklinika Lesná a Halasovo náměstí. Vznikne také nová zastávka Provazníkova, která umožní pohodlný přestup mezi tramvajemi a trolejbusovými linkami 25 a 26. Dnes musejí cestující při přestupu ujít přes 300 metrů.

Aktuálně se předpokládá, že si stavba vyžádá náklady okolo 800 milionů korun. Město bude usilovat o spolufinancování z peněz Evropské unie.

Nová trať sice částečně zlepší komfort pro cestující, nicméně klíčová trať pro většinu obyvatel stále neexistuje. Již od vzniku sídliště v 60. letech minulého století je pro ni připravený prostor v Seifertově ulici, ale před několika lety se proti ní část obyvatel sídliště postavila. Přestože jde o ulici vedoucí okrajem sídliště, obávali se hluku a padl dokonce argument, že by tramvaj mohla být nebezpečná pro chodce. Stavba trati, která by přímou tramvajovou linku do centra města zpřístupnila většině obyvatel Lesné, čeká na příznivější dobu.

Reklama

Související témata:

Doporučované