Hlavní obsah

Řidiči ve Vyškově vjíždí na cyklotrasu, radnice tam nechá postavit zábranu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Někteří řidiči nerespektují zákazovou značku a vjíždí na cyklotrasu, která spojuje Vyškov a nedaleké Drnovice, radnice tam proto chystá opatření.

Článek

Město nechalo spojnici pro pěší a cyklisty mezi vyškovskými Nosálovice a Drnovicemi vyfrézovat, opravit výtluky i doplnit obruby. Na vjezdu je značka zakazující vjezd autům, což ale někteří řidiči podle radnici nedodržují. Vedení města nechá v místě vybudovat fyzickou zábranu, která ale musí být osvětlená, v plánu je tedy i zavedení veřejného osvětlení. Do té doby budou místo častěji kontrolovat strážníci.

„Od začátku loňské investice jsme počítali s tím, že po opravě se auta do lokality nevrátí. Už před lety jsme zakázali vjezd nákladním autům, od léta nově i osobním. Jde o smíšenou cestu pro cyklisty a chodce, přesto kvůli několika nezodpovědným řidičům dochází k nepříjemným situacím. Jejich chování má bohužel dopad na ostatní,“ uvedl místostarosta Vyškova Roman Celý (KDU-ČSL).

Zábranu, aby vozy na trasu nevjížděly, město chystá za areálem Kynologického klubu Vyškov. „Z důvodu nerespektování dopravního značení nakonec jinou možnost nemáme. Ovšem nemůžeme umístit sloupek uprostřed tmy. Dohodli jsme se s městskou společností VYTEZA o protažení veřejného osvětlení o několik světelných bodů. Jakmile bude hotovo, můžeme nainstalovat samotný sloupek, aby se zamezilo úplnému projíždění aut. Samozřejmě více světla v místě pomůže i s lepším pohybem pěších,“ uvedl Celý.

Nové veřejné osvětlení pro část opravené cyklotrasy je nyní ve fázi projektování pro územní řízení. „Územní rozhodnutí máme obdržet do konce letošního roku. Akci zařadíme do plánu investic na rok 2023. Pokud vše dobře půjde, začneme s realizací hned na jaře,“ uvedla městská radní a jednatelka společnosti VYTEZA Blanka Mikulková.

Do té doby bude radnice spoléhat na častější kontrolu ze strany městských strážníků. Trasu totiž cyklisté nevyužívají jen rekreačně, ale i k cestám do práce.

Reklama

Související témata:

Doporučované