Hlavní obsah

Šampionem soutěže Pivex je Zubr Gold, Pivovar Zubr má titul pivovar třicetiletí

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Šampionem letošního ročníku soutěže lahvových piv Zlatý pohár Pivex 2022 se stal Zubr Gold, který zvítězil i mezi světlými výčepními pivy.

Článek

Pořadatelé 30. ročníku soutěže také na dnešním slavnostním večeru vyhlásili vítěze Zlatého superpoháru Pivex 1992 až 2022, tedy pivovar třicetiletí. I tento titul získal Pivovar Zubr. Současně se soutěží lahvových piv se konal také 8. ročník soutěže sudových piv a první ročník soutěže speciálů.

Vítězi Zlatého soudku Pivex 2022 se mezi světlými ležáky stala Gambrinus Nepasterizovaná 12, mezi světlými výčepními pivy Braník Světlý. Zvláštní cenu pro minipivovar získal Medlánecký Kluzák 11 z pivovaru Moravia Brno.

V prvním ročníku soutěže speciálů Zlatý pohár Special Pivex 2022 zvítězila Soutock-žitná IPA z minipivovaru Proud, který patří do skupiny Plzeňský Prazdroj.

Dnešní degustace sudových piv byla poslední ze sérií ochutnávek, z nichž vzešli vítězové. Do dvoukolové soutěže lahvových piv bylo letos přihlášeno 45 pivních značek v pěti kategoriích, do soutěže sudových piv 35 pivních značek ve dvou kategoriích pro velké pivovary a speciální kategorii pro minipivovary. „Soutěž Pivex je mimo jiné unikátní tím, že v ní mohou soutěžit pivovary velké i minipivovary. Počet přihlášených vzorků hodně souvisí se situací na trhu, letos je vidět, že pokles cestovního ruchu silně ovlivnil i pivovary, certifikát z naší soutěže jim může pomoci jako marketingový nástroj,“ poznamenal Jiří Morávek, ředitel pořádající společnosti SNIP&CO.

Do soutěže balených piv loni výrobci přihlásili 30 značek, letos 45 značek, u sudových piv byl počet loni srovnatelný, 33 značek ve srovnání s letošními 35 značkami.

Certifikovaní degustátoři hodnotí vzorky anonymně, označené jsou pouze kódy. Vzhledem k tomu, že většina degustátorů jsou sládci ze soutěžících pivovarů, systém jim přiděluje vzorky tak, aby nehodnotili vlastní produkci. Hlavními hodnoticími kritérii jsou chuť, plnost, vůně, říz a případně hořkost. Konečný výsledek je určen součtem hodnot z obou kol. Hodnocení sudových piv má jen jedno kolo.

Reklama

Související témata:

Doporučované