Hlavní obsah

Sivice přestavěly bývalou samoobsluhu na obecní úřad i sídlo služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení Sivic na Brněnsku dalo za 22 milionů korun přestavět budovu samoobsluhy. Sídlí v ní obecní úřad, prodejna potravin i některé služby.

Článek

Budovu vlastní Sivice od roku 2005, kdy ji koupily v dražbě. „Shodli jsme se tehdy, že do dražby půjdeme, i když výsledek není jistý a na zaplacení kupní ceny si budeme muset vzít úvěr. Tehdy i vyvolávací cena 1,9 milionu byla pro naši obec hodně peněz,“ uvedla starostka Marie Kousalová (KDU-ČSL)

Získanou budovu pak obec pronajala, možností její přestavby se začala zabývat až v roce 2019. Architektky, které pracovaly na projektové dokumentaci, neměly původně jednoznačné zadání. „Obec chtěla docílit lepšího využití budovy a snížení energetické náročnosti. V Sivicích chyběla obřadní či zasedací místnost a umístění obecního úřadu v patře kulturního domu nebylo ideální. Obyvatelé chtěli zachovat prodejnu, přáli si ordinaci lékaře, zubaře nebo fyzioterapeuta, kadeřnictví, masáže, cukrárnu,“ uvedla starostka.

Přestavba, která nakonec stála 22,6 milionu korun, začala v srpnu 2020. Obec s 1100 obyvateli ji financovala převážně z úvěru. V přízemí budovy zůstala prodejna potravin se zázemím, přibyla ale komunitní místnost a kanceláře obecního úřadu. V patře je obřadní síň, která bude současně sloužit jako zasedací místnost. „V podkroví budovy jsou navíc tři samostatné prostory pro služby, dnes už funguje kadeřnictví a terapeutická poradna,“ dodala starostka. Celá budova je bezbariérová, má prostornou terasu a zelenou střechu.

Reklama

Související témata:
Obecní úřad

Doporučované