Hlavní obsah

Soutěž znovu ocení nejlépe opravené kulturní památky a díla na jihu Moravy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Majitelé památkově chráněných staveb i uměleckých děl na jihu Moravy mohou letos znovu soutěžit o titul Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje v roce 2022.

Článek

Šestnáctý ročník soutěže dnes vyhlásili jihomoravští radní, oznámili to na setkání s novináři po jednání rady.

Majitelé památek, které vloni prošly rekonstrukcí nebo jejich oprava skončila, mohou získat spolu s titulem až 150.000 korun, 60 000 korun je pak připraveno pro vítěze ceny veřejnosti. Přihlášku do soutěže lze podat do 3. února.

„Máme kolem sebe spoustu kulturních pokladů a mám radost, že je mezi námi tolik nadšenců, kteří se o ně starají, abychom se jimi mohli pyšnit i v budoucnu. Fandím všem, kteří se do těchto často složitých renovací pouštějí. Ocenění je alespoň malou odměnou za jejich úsilí,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu František Lukl (STAN).

Soutěž má čtyři kategorie. První jsou velké stavby, kam spadají hrady, zámky, kostely, tvrze nebo hospodářské dvory. Druhou kategorii tvoří díla výtvarného umění, tedy obrazy, sochy nebo nástěnné malby, při jejichž obnově se uplatňuje metoda restaurování. Třetí kategorií jsou drobné stavby jako boží muka nebo kapličky. Samostatnou kategorii pak tvoří cena veřejnosti, kde mohou lidé hlasovat pro kterékoliv přihlášené dílo nebo stavbu. Lidé budou hlasovat od 13. března do 31. března prostřednictvím SMS zpráv.

Reklama

Doporučované