Hlavní obsah

Svatoanenská nemocnice v Brně otevře ambulanci pro uprchlíky v pondělí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně příští týden v pondělí zprovozní takzvaný UA point, což bude ambulance zajišťující zdravotní péči pro ukrajinské uprchlíky. Ve FN Brno UA point funguje na informacích.

Článek

O zřízení takzvaných UA pointů rozhodlo v tomto týdnu ministerstvo zdravotnictví, fakultní nemocnice po celé ČR je musejí zřídit během několika dní.

UA point svatoanenské nemocnice začne fungovat na detašovaném pracovišti zařízení ve Výstavní 17, tedy v blízkosti Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině na BVV. Válečným uprchlíkům nabídne přítomnost tlumočníka a možnost návazné péče. V zařízení není pediatrie, UA point tak poskytne zdravotní péči jen dospělým. Ze stejného důvodu neposkytne péči gynekologickou a porodnickou.

„Ambulance by měla sloužit jako přechodná stanice pro ty, kteří potřebují lékařskou péči, například předepsat léky na chronická onemocnění nebo antibiotika a prozatím zde nenašli praktického lékaře nebo daného specialistu,“ uvedl lékařský náměstek zařízení Jindřich Olšovský.

UA point bude v provozu každý všední den od 7:00 do 15:00. Mimo provozní dobu a v akutních případech, jako jsou úrazy nebo náhlé změny zdravotního stavu, mohou uprchlíci z Ukrajiny směřovat do areálu nemocnice v Pekařské ulici, a to na urgentní příjem v budově B1.

Bohunická FN Brno už v týdnu zřídila UA point na informacích ve výškové budově L. „Uprchlíci jsou z něj přesměrováváni s konkrétními problémy na konkrétní kliniky. Pacienti chodí s problémy napříč spektrem celé nemocnice, musíme je tedy vyšetřit na konkrétní ambulanci,“ vysvětlila mluvčí zařízení Veronika Plachá.

Na jihu Moravy je několik tisíc uprchlíků z Ukrajiny, jde především o ženy a děti. Zatím jsou ubytováni po penzionech, hotelech, nově i po internátech, někteří si ale našli ubytování i v soukromí. První desítky uprchlíků našly zázemí v tělocvičně v Hodoníně.

Reklama

Doporučované