Hlavní obsah

V Brně začala rekonstrukce kostela sv. Jakuba za 131 milionů

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

V Brně začala rekonstrukce gotického kostela sv. Jakuba za 131 milionů korun. Dotkne se střechy, krovů, oken i kamenných prvků na fasádě.

Článek

Podle faráře Jana Pacnera už některé části nebyly v dobrém stavu a bez oprav by hrozilo kvůli bezpečnosti uzavření. Vznikne i 42 metrů vysoká vyhlídka. Při pracích, které potrvají skoro dva roky, bude provoz kostela omezený. Většinu nákladů pokryje dotace z Evropské unie, deseti miliony přispěje město Brno.

Podle Pacnera jsou opravy nezbytné. "Nejdůležitějším úkolem je výměna 2500 metrů čtverečních velkého měděného pláště střechy, kterou protéká dovnitř voda a způsobuje zahnívání krovů. Je nutné je také opravit," uvedl Pacner.

V havarijním stavu jsou podle něj často i kamenné prvky na fasádě, a proto mohou ohrozit bezpečnost chodců kolem kostela. Součástí rekonstrukce je výměna oken. "Vznikne vyhlídka ve výšce 42 metrů. Brno tím získá další atraktivní bod pro obyvatele a návštěvníky," uvedl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Vyhlídku bude provozovat Turistické informační centrum města Brna.

Farnost usiluje o opravy kostela už několik let. Původně počítala s pracemi na čtyři roky, s ohledem na dotaci z Evropské unie ve výši 112 milionů korun musí skončit do konce roku 2023. Pokud by se podařilo získat peníze navíc, farnost by chtěla podle Pacnera obnovit vzácné varhany. Na rekonstrukci mohou lidé přispět prostřednictvím webu. Kostel bude část dne zavřený, ale odpoledne a na večerní bohoslužby by měl být návštěvníkům otevřený. "Je možné, že na nějaký čas budeme muset kostel zavřít. Doprava v okolí zůstane zachovaná. Bude nutný zábor místa pro lešení a materiál okolo kostela, což částečně omezí zahrádky restaurací. Všechna omezení se budeme snažit minimalizovat," dodal Pacner.

Chrám svatého Jakuba původem z 13. století je stavba dlouhá 54 metrů. Věž dosahuje výšky přibližně 94 metrů. Současná podoba kostela se rodila v 16. století.

Reklama

Související témata:

Doporučované