Hlavní obsah

Brno chystá pomoc Ukrajincům ve formě bytů a léků, vypoví partnerství Moskvě

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Brno vyčlení desítky bytů pro případ příchodu lidí z Ukrajiny, kterou napadlo Rusko. Novinářům to dnes řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Článek

Ruskou invazi považuje za barbarský akt agrese. Brno plánuje vypovědět partnerství ruským městům Moskva a Voroněž. Ukrajincům chystá i další pomoc například v podobně léků a případně financí.

Brněnský magistrát vyvěsil už ve středu ukrajinskou vlajku na podporu Ukrajiny. „Brala jsem to jako symbolické gesto a doufala jsem, že nebude válka. Ale neuplynulo ani 24 hodin a situace je naprosto odlišná. Tento barbarský akt agrese ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina je pro mě ve 21. století naprosto nepochopitelný,“ uvedla Vaňková.

Brno ve spolupráci s městskými částmi vyčlení byty, které by na nějakou dobu mohly být zázemím pro případné lidi přicházející z Ukrajiny. „Bude to ve spolupráci s městskou částí Brno-střed, ale oslovím i starosty dalších městských částí, jaké mají možnosti,“ řekla Vaňková. Svolat chce dnes mimořádnou radu, která by schválila vypovězení partnerství Moskvě a Voroněži. Vaňková uvedla, že je to symbolické gesto, aktivity mezi městy jsou nulové.

Brno chce podpořit Ukrajinu i léky a případně finančně. „Jako matka dvou dětí si nedovedu představit, že bych se ocitla v podobné situaci, jaké čelí lidé na Ukrajině. Ukrajina v tom nesmí zůstat sama,“ zdůraznila Vaňková.

Ruská armáda dnes ráno zahájila letecký i pozemní útok na sousední Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin v televizním vystoupení oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, poté svědci z řady měst po celé Ukrajině začali hlásit silné výbuchy nebo zvuky znějící jako dělostřelecká palba. Ukrajinská pohraniční stráž uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska, Běloruska i z anektovaného poloostrova Krym. Kroky Moskvy odsoudili západní lídři a slíbili tvrdé sankce vůči Moskvě.

Reklama

Doporučované