Hlavní obsah

FN Hradec Králové se připravuje na případnou pomoc zraněným z Ukrajiny

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové se připravuje na případnou pomoc zraněným z konfliktu na Ukrajině. ČTK to dnes řekl mluvčí hradecké FN Jakub Sochor. Dnes ráno začala ruská invaze na Ukrajinu.

Článek

„Jsme zapojeni do programu Medevac a již v minulosti jsme v nemocnici léčili pacienty z oblastí zasažených boji. Na ranní schůzce jsme o situaci jednali se zástupci chirurgických oborů, abychom byli v případě potřeby dostatečně připraveni,“ uvedl dnes ředitel FN Hradec Králové Vladimír Palička.

Humanitární program Medevac funguje v ČR od roku 1993. V počátcích zahrnoval zejména evakuaci pacientů na léčení do ČR. Po roce 2013 se program rozšířil o vysílání expertů do zahraničí. Čeští lékaři pomáhali kromě Jordánska například také v Kambodži, Keni, Iráku, Maroku či Senegalu. Od roku 2015 Česko poskytuje také odborné stáže pro lékaře z oblastí postižených humanitární krizí.

Na humanitární programy Medevac a Pomoc na místě vydá ČR letos 180 milionů korun. Vláda ve středu schválila priority programů, kterými jsou obnova zdravotnické infrastruktury, vysílání českých lékařských týmů do zahraničí, přímá pomoc uprchlíkům, ochrana hranic nebo boj s nelegální migrací. Loni vyčlenila ČR na program Medevac 55 milionů, na program Pomoc na místě 140 milionů korun.

Ruská armáda dnes ráno zahájila letecký i pozemní útok na sousední Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin v televizním vystoupení oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, poté svědci z řady měst po celé Ukrajině začali hlásit silné výbuchy nebo zvuky znějící jako dělostřelecká palba. Ukrajinská pohraniční stráž uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska, Běloruska i z anektovaného poloostrova Krym. Kroky Moskvy odsoudili západní lídři a slíbili tvrdé sankce vůči Moskvě.

Reklama

Doporučované