Hlavní obsah

V ČR se poprvé vyskytlo zlaté žloutnutí révy, jde o místa na Moravě

Ilustrační foto.

Reklama

Na území ČR se poprvé vyskytla choroba vinné révy zlaté žloutnutí. Jde o tři místa na jižní Moravě, přesné lokality ale Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) odmítl upřesnit.

Článek

„Tato nejvýznamnější karanténní choroba révy vinné se do ČR rozšířila patrně z Rakouska. Vzhledem k tomu, že původce zlatého žloutnutí je karanténním škodlivým organismem, připravuje ÚKZÚZ nařízení mimořádných rostlinolékařských opatření s cílem likvidovat ohniska výskytu a zabránit dalšímu šíření choroby,“ uvedla mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Iva Kršková.

Choroba ale podle ní není nebezpečná pro lidi ani zvířata, napadá pouze révu vinnou a některé volně rostoucí byliny a dřeviny. „Nepředstavuje tak pro veřejnost žádné riziko. ÚKZÚZ konkrétní lokality s výskytem karanténních škodlivých organismů rostlin nezveřejňuje, vede s dotčenými vlastníky nebo uživateli pozemků individuální správní řízení o nařízení mimořádných rostlinolékařských opatřeních, která vyloučí další šíření patogena na jiné pozemky. Toto řízení není veřejné,“ doplnila.

V jednom případě byla potvrzená bakterie (tzv. fytoplazma) na vinici, v dalších dvou lokalitách šlo o výskyt na plevelu. „Následný vymezovací průzkum ÚKZÚZ ve vegetační sezoně 2022 teprve ověří rozsah napadení. Věříme však, že jsme zachytili první ohniska výskytu choroby na našem území, nepředpokládáme tedy velký rozsah napadení. Likvidovány budou v takovém případě jednotlivé napadené rostliny, nikoliv celé vinice,“ doplnila.

Příznaky jako je žloutnutí listů s můžou buď objevit po celém keři nebo pouze na některých výhonech. V některých letech intenzita příznaků klesá, nemusí se vůbec projevit. „Kromě patologických změn na listech dochází k usychání a opadu květenství. Hrozny se buď nevyvíjejí, nebo předčasně vadnou nebo zasychají. Méně postižené bobule se dříve vybarvují, mají nižší cukernatost a vyšší obsah kyselin. Náchylné odrůdy po dvou až třech letech od napadení odumírají,“ uvedla. Rozsah výskytu choroby podle ní není znám, ale v Rakousku se vyskytuje od roku 2009. Dále pak je známý z vinařsky vyspělých zemí jako je Itálie, Francie, Chorvatsko nebo Slovinsku. „Výnosy se mohou dramaticky snižovat, snižuje se vitalita rostlin i kvalita vína, neboť hrozny napadených rostlin mají vysoký obsah kyselin a nízký obsah cukru. V případě, že se neprovádí ošetřování proti přenašečům, se počet napadených rostlin může zvýšit každoročně desetkrát a může brzy dosáhnout 80 až 100 procent,“ uzavřela.

V okolí zjištěné choroby, tzv. zamořené zóně, což je dotčená vinice a přilehlé 50metrové okolí, bude nařízená likvidace pozitivně testovaných rostlin, pravidelné zjišťování přenašeče choroby kříska révového a ošetření vinné révy proti němu.

Reklama

Související témata:

Doporučované