Hlavní obsah

V Moravském zemském muzeu obživnou obrazy z Malého prince

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Interaktivní výstava plná pohyblivých ilustrací Malý princ Elišky Podzimkové se přesouvá do Brna. Předtím byla například v Plzni nebo Opavě. Brňané ji mohou navštívit v Moravském zemském muzeu (MZM) od 16. listopadu.

Článek

Kromě pohyblivých obrázků návštěvníci mohou zhlédnout také skleněné figurky s tematikou Malého prince na další výstavě sklářky Alice Dostálové. Novinářům to dnes řekla náměstkyně generálního ředitele muzea pro vnější záležitosti Barbora Onderková.

Výstava Malý princ Elišky Podzimkové nabídne návštěvníkům hned několik interaktivních prvků, za pomocí mobilní aplikace budou moci například rozpohybovat jednotlivé ilustrace. „Vždycky jsem chtěla udělat výstavu jinak, chtěla jsem vytvořit svět, do kterého se ponoříte. Nebaví mě jen pověsit obrázky na zeď. Toto byl můj první projekt, kde jsem svou vizi mohla uskutečnit,“ sdělila Podzimková.

Doplnila, že cílem je vytvořit kouzelný svět Malého prince, který působí nejen na oči, ale i na další smysly. Součástí zážitku je například mlha, tlumené osvětlení nebo hmatový exponát. Podzimková na výstavě vyhradila prostor i pro kreativitu návštěvníků, kteří si budou moci nakreslit vlastní obrázky.

„Výstavou rovněž vyvrcholí oslavy třicátého výročí založení Dětského muzea MZM. Jsme potěšení, že se můžeme podílet na tomto projektu a věříme, že se nám společně podaří udělat svět kolem nás zase na chvíli lepším,“ řekl generální ředitel MZM Jiří Mitáček.

Další expozici s tematikou Malého prince mohou lidé navštívit jen o jedno patro výš. Jde o výstavu s názvem Planetami Malého prince, k vidění budou skleněné figurky, baňky a objekty sklářky Alice Dostálové. „Jeden z mých přátel, astronom Karel Trutnovský mě inspiroval k zasazení příběhu právě do astronomie. Výstava se nedrží pevně konceptu knihy, ale je to můj vlastní sklářský příběh, který vypraví o malém chlapečkovi a o vesmíru,“ řekla Dostálová.

Vernisáže budou 15. listopadu v 17:00, výstavy potrvají do 5. března.

Reklama

Doporučované