Hlavní obsah

V papouščí zoo v Bošovicích pokřtili známky s motivy nejvzácnějších opeřenců

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ve specializované papouščí zoo v Bošovicích na Vyškovsku pokřtili sadu poštovních známek s motivy nejvzácnějších opeřenců, které lze v zoo vidět. Zoo je vydala ve spolupráci s Českou poštou a Svazem českých filatelistů.

Článek

Známky vyšly v limitované edici, určené jsou ke korespondenci jak po ČR, tak po Evropě či do zámoří.

Jde o osm kusů samolepících známek vydaných na 1250 aršících, edice nese název Nejvzácnější papoušci světa v chovu Zoo Bošovice. Pět kusů jsou známky typu B, jedna A, zbylé jsou E a Z, pro posílání po Evropě a do zámoří. „Motivy známek jsou perokresby od malíře Vladimíra Rimbaly. Polovinu z nich si nechal filatelistický svaz, druhá je u nás a návštěvníci si známky nyní mohou zakoupit,“ uvedl zakladatel zoo Vlastimil Škrhák.

Na známkách jsou motivy těch nejvzácnějších opeřenců, které návštěvníci mohou v zoo spatřit. Jde například o amazoňany nádherné, které podle údajů zahrady odchovává tato zoo jako jediná na světě, nebo ary kanindy, což jsou nyní zřejmě nejvzácnější ary volně žijící přírodě. „Na známce jsou také ary marakány, po kterých je pojmenovaný i fotbalový stadion v Brazílii. Marakány jsem odchoval poprvé v roce 1986, šlo tehdy o druhý odchov v tehdejším Československu, takže je to moje srdcová záležitost,“ uvedl Škrhák. Na známkách jsou ale vyobrazeni například i papoušíčci vrabčí, jakožto nejmenší papoušci na světě, či amazoňan kubánský.

Zoo je po zimě otevřená od 1. března, lze ji navštívit každý den od 10:00 do 18:00. Leží asi 25 kilometrů od Brna. Jako zoologická zahrada dostala licenci pro činnost v roce 2008, pro veřejnost byla otevřena v létě 2011. Jejím přirozeným předchůdcem byla Farma Ara, kterou Škrhák založil v 80. letech. Loni zoo navštívilo zhruba 52.000 lidí, asi o 10.000 meziročně více.

Reklama

Doporučované