Hlavní obsah

V papouščí zoo v Bošovicích se letos vylíhly už desítky mláďat

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ve specializované papouščí zoo v Bošovicích na Vyškovsku se letos vylíhly už desítky mláďat, například ary červenoramenného.

Článek

Z hnízd ale budou vylétávat postupně, řekl ČTK zakladatel zařízení Vlastimil Škrhák. Zoo měla loni nejvyšší návštěvnost v historii, přišlo do ní zhruba 52 000 lidí. Po zimě znovu otevírá 1. března.

Zahradu tvoří kolem 110 prostorných voliér, k vidění je kolem 200 dospělých opeřenců ve více než 50 druzích. Převážnou část tvoří jihoameričtí papoušci, ale jsou tu také papoušci z Afriky či Austrálie.

Podle Škrháka aktuálně hnízdí 16 druhů papoušků. „Máme například mláďata od arů červenoramenných, což jsou nejmenší arové na světě. Také od arů žlutokrkých, hnízdí nám ale i ary arakangy nebo ararauny. Mláďata máme také od amazonků černotemenných či bělobřichých. Hnízdí i tři druhy papoušíčků, což jsou nejmenší papoušci na světě. Zoologická zahrada jich chová šest druhů,“ uvedl.

Návštěvníci, kteří do zoo v blízkých dnech zamíří, ale z letošních mláďat zatím budou moci vidět jen papoušíčky šedokřídlé, kteří už vyletěli z hnízda. U dalších druhů by se tak stane zřejmě v následujících týdnech. Těšit se však lidé mohou na loňská mláďata, například na kogny smaragdové nebo na amazoňany nádherné.

Zoo na letošek chystá také jednu větší novinku, stále pracuje na otevření dětské zoo. Ta měla být otevřená původně už pro loňskou hlavní sezonu, práce se ale protáhly. „Její součástí budou například i klokani, nejstarší národní plemena králíků, a to český strakáč a moravský modrý, nebo také ovečky,“ uvedl Škrhák.

Zoo má přes zimu zavřeno. Otevírá 1. března, kdy ji pak lze v březnu navštívit každý den od 10:00 do 17:00. Leží asi 25 kilometrů od Brna. Jako zoologická zahrada dostala licenci pro činnost v roce 2008, pro veřejnost byla otevřena v létě 2011. Jejím přirozeným předchůdcem byla Farma Ara, kterou Škrhák založil v 80. letech. Loni ji navštívilo zhruba 52 000 lidí, asi o 10 000 meziročně více.

Reklama

Doporučované