Hlavní obsah

V Zoo Hodonín se vylíhly vzácné majny, už jsou k vidění ve voliéře

Foto: ZOO Hodonín

Ilustrační foto.

Reklama

Hodonínská zoologická zahrada se může pochlubit dvěma mláďaty majn Rothschildových, ptačího druhu původem z ostrova Bali. Už jsou k vidění ve voliéře ve společnosti obou rodičů.

Článek

Mláďata vylétla z hnízda začátkem července. Podle zootechnika Jiřího Ingra, který se v zoo zabývá chovem ptactva, vypadají velmi vitálně a zdravě. Jejich pohlaví zatím není známé. „Tento druh chová hodonínská zoo od roku 2011 a od té doby se zde podařilo odchovat celkem 11 mláďat. Letošní mláďata zde ale nezůstanou a půjdou do jiných zoologických zahrad. O jejich umístění rozhodne koordinátor chovu,“ uvedl Ingr.

Majny Rothschildovy jsou součástí Evropského záchovného programu, v němž jsou všichni příslušníci jednoho druhu žijící v zoologických zahradách, které se do programu zapojily, vnímáni jako součást jednotné záložní populace. Tu je důležité spravovat tak, aby byla dlouhodobě životaschopná a mohla posloužit jako pojistka pro případ, že by druh v přírodě vyhynul.

Majna Rothschildova je endemitem (organismus, který se vyvinul a je rozšířený jen v určitém omezeném území) ostrova Bali, kde je pro ně velkým nebezpečím úbytek přirozeného prostředí a lov. Žije jich zde jen několik desítek. Přežití druhu je ale zajištěno díky značnému počtu jedinců, kteří se rozmnožují v zajetí. V lidské péči jich je okolo 1000 a část z nich je vypouštěna do volné přírody. Mezi zařízení, kde se majny daří úspěšně rozmnožovat, patří právě i hodonínská zoologická zahrada.

V přírodě majny obývají otevřené lesy s travnatým porostem. Mimo období hnízdění se sdružují do větších hejn. Dospělá majna měří do 25 centimetrů. Kromě černých konců křídel a ocasu a modrého okruží kolem očí má majna Rothschildova bílé zbarvení. Samci mají navíc na hlavě chocholku z peří, kterou v době rozmnožování vztyčují. Potravu majn tvoří pestrá škála, od bobulí po hmyz.

Reklama

Doporučované