Hlavní obsah

Ve Znojmě bude od 1. ledna možné zaplatit parkování i pomocí mobilní aplikace

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Znojmě bude od 1. ledna možné platit parkovné i pomocí mobilní aplikace. Lidé už díky tomu nebudou muset mít s sebou mince, navíc si budou moct v případě potřeby prodloužit dobu parkování.

Článek

Aplikace je na to upozorní. Automaty však na svých místech nadále zůstanou a aplikace je jen rozšířením možností, jak za parkování zaplatit, řekla ČTK mluvčí Znojma Soňa Bystřická.

Řidiči budou moct využít aplikaci ParkSimply, kterou je možné ovládat jak z telefonu, tak počítače či tabletu. Lze ji využít i v dalších městech, která ji používají, což jsou například Praha, Brno či Olomouc. Fungovat bude na všech parkovištích, která jsou volně přístupná a nejsou uzavřená závorou. „Díky novému systému odpadne řidičům starost správně odhadnout dobu parkování. Parkovné uhradí ze svého telefonu,“ uvedl starosta Jakub Malačka (nestraník, zvolený za ČSSD).

Do aplikace musejí řidiči zadat registrační značku, aby bylo možné platbu za parkování zkontrolovat. Přístup do ní budou mít strážníci a pověření pracovníci společnosti FCC Znojmo, která placená parkoviště ve Znojmě spravuje. Systém kontroly se proti nynějšímu nijak nezmění. Kdo zaplatí aplikací, tedy zadáním údajů o své platební kartě, už nebude muset dávat za okno parkovací lístek. Řidiči, kteří budou potřebovat daňový doklad, si jej budou moct stáhnout na webu www.parkovacilistek.cz.

Parkovné ve Znojmě je nastavené tak, aby lidé parkoviště v centru a okolo něj využívali jen krátkodobě. První hodina stojí deset korun, druhá hodina podle umístění parkoviště od deseti do 30 korun a třetí a každá další od deseti do 40 korun. Nejdražší parkování je na Horním a Masarykově náměstí. Naopak na parkovištích v Čermákově a Tovární ulici, které jsou nedaleko od nádraží, se platí nejvýše 40 korun za den.

Reklama

Doporučované