Hlavní obsah

Ve Znojmě se otevřela po rekonstrukci Stará škola, je z ní společenské centrum

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Stavba pochází z počátku 13. století a nyní je v ní turistické a informační centrum, workshopové dílny, lapidárium s výstavou o stavebním vývoji kláštera a velký společenský sál, který už zastupitelé využili k zasedání.

Článek

Město tuto rekonstrukci vnímá jako začátek dalšího rozvoje kláštera a okolí. Centrum Stará škola bude sloužit turistům i místním. Rekonstruovaná budova, která se jako škola využívala od 19. století až do 90. let minulého století, bude součástí nového prohlídkového okruhu. Bude do něj zahrnuta i prohlídka klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Václava. Podle ředitele Znojemské Besedy Františka Koudely jde možná o nejdůležitější impulz pro další rozvoj kláštera, jehož majitelem je město od roku 2010.

„Multifunkční sál má kapacitu 150 až 200 lidí. Ve Znojmě ho hodně potřebujeme a pomůže nám v rozvoji turistického ruchu. Chceme hodně rozvíjet kongresovou turistiku, které už se ve Znojmě poměrně dobře daří,“ řekl starosta Jakub Malačka (nestraník, zvolen za ČSSD).

Město za rekonstrukci, která začala v srpnu 2019, zaplatilo 71 milionů korun. Podařilo se získat dotaci 1,85 milionu eur (cca 45 mil. Kč) z programu pro přeshraniční spolupráci. Znojmo totiž úzce spolupracuje s blízkým rakouským městem Retz, který se chystá brzy otevřít rekonstruovanou sýpku, jež dříve sloužila jako kino.

Město dlouhodobě usiluje o rozvoj jižní části města, kde se bývalý premonstrátský Loucký klášter nachází. V samotném klášteře se postupně daří vyměňovat stará okna za nová, klášter má novou střechu. Brzy by se měla přidat i rekonstrukce některých prostor, které využívala dvě století po zrušení kláštera v roce 1784 armáda, a to až do roku 1993. Již na jaře se má také otevírat Trnkova zahrada, což bude interaktivní výstava pro děti. V sousedství kláštera a koupaliště se také staví krytý bazén, jehož součástí bude i wellness zóna.

V úterý město chystá otevření Staré škole pro veřejnost. Zároveň už je možné si sál rezervovat. Mohou se v něm konat koncerty, přednášky, akce místních spolků, ale i různé oslavy či svatby. „Věřím, že kalendář bude nabitý,“ řekl Koudela.

Reklama

Doporučované