Hlavní obsah

Výstava ve vile Tugendhat připomíná její rozsáhlou rekonstrukci před deseti lety

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Vila Tugendhat.

Reklama

Postup nejkomplexnější rekonstrukce brněnské vily Tugendhat v letech 2010 až 2012 i zajímavé nálezy, které při ní byly odhaleny, přibližuje výstava v technickém podlaží vily.

Článek

Lidé ji mohou až do začátku dubna navštívit, aniž by měli vstupenky na samotnou prohlídku vily, stačí jim vstupenka do její zahrady. V tiskové zprávě o tom informovalo Muzeum města Brna, které památku UNESCO spravuje.

„Zcela ojedinělá je možnost prohlédnout si originální prvky z roku 1930, které byly objeveny během restaurátorských prací. Škála nálezů byla nezměrná. Počínaje objevem otisku dětských a dospělých dlaní na originální venkovní omítce chlapeckého pokoje, speciálního vnitřního bajonetového zámku pláště nosných sloupů až po křížovou základovou patku kruhového stolu či elektrické podlahové zásuvky v podlaze skleněného pokoje,“ uvedla vedoucí vily Iveta Černá.

Návštěvník výstavy přichází do netradičního interaktivního archivu, ve kterém si může volně brát výstavní panely do rukou a zkoumat jednotlivé oblasti, technologie a postupy památkové obnovy, případně si prohlédnout rozsáhlou fotodokumentaci. Lidé se tak mohou seznámit s náročností přípravy a průběhu památkové obnovy. Výstavu doplňuje i krátký videodokument.

Výstava pojmenovaná RE.STORATION.2010.2012 je součástí všech prohlídkových tras, lidé si ji ale mohou prohlédnout i v případě, že vstupenku na prohlídku interiéru vily nemají. Stačí zakoupit vstupenku do zahrady, na kterou není potřeba rezervace. Vstupenky na prohlídkové okruhy jsou momentálně dostupné až na začátek března.

Reklama

Doporučované