Hlavní obsah

Čáslav chystá k Formanovu výročí výtvarnou soutěž i festival

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Čáslav na Kutnohorsku připravuje otevřenou soutěž o návrh výtvarného díla, které připomene režiséra Miloše Formana. Umístěno bude na Komenského náměstí.

Článek

K letošním nedožitým 90. narozeninám slavného rodáka se ve městě uskuteční také filmový festival. Forman se narodil 18. února, kvůli koronaviru a rekonstrukci divadla ale pořadatelé akci naplánovali až na květen. ČTK o tom dnes informovala ředitelka Dusíkova divadla a členka spolku Formanova Čáslav Lada Bartošová.

Výtvarné dílo by mělo být důstojným, důvtipným a nepatetickým připomenutím osobnosti oscarového režiséra. Soutěž bude vyhlášena 14. března. V porotě usednou starosta Vlastislav Málek (Čáslav pro všechny), režisérův syn Matěj Forman, architekt a pedagog Jan Šépka, kurátorka Galerie Středočeského kraje Veronika Marešová a designér a sochař Miroslav Jakubčík.

Ve městě jde už o několikátou připomínku slavného režiséra, v Čáslavi je také Formanova ulice pojmenovaná po jeho rodičích, Kino Miloše Formana a od loňského roku je na režisérově rodném domě režisérova busta od sochaře Jana Padyšáka. Kromě toho jsou v Čáslavi i dlažební kostky Miloše Formana s názvy jeho filmů a daty premiér.

Čáslav si letošní Formanovo jubileum připomene také filmovým Festivalem Miloše Formana, který se ve městě uskuteční od 20. do 22. května a který pořádá spolek Formanova Čáslav ve spolupráci s Kinem Miloše Formana. Festival nabídne řadu projekcí filmů doplněných o přednášky a setkání. Doprovodný program chce nejslavnějšího čáslavského rodáka představit nejen jako režiséra, ale i z jiných stránek, například jako milovníka doutníků a šachů.

Festival zahájí koncert filmové hudby Filmharmonie. Po celý víkend bude možné navštívit řadu filmových workshopů pro děti i dospělé, výstavy, koncerty, setkání se zajímavými osobnostmi a pamětníky i přednášky s širokým záběrem témat.

Mezi přednášejícími budou například astronom, astrofyzik a popularizátor vědy Jiří Grygar, který na festivalu promluví o planetkách slavných Čechů i té pojmenované po Formanovi. Tereza Frodlová z Národního filmového archivu se zaměří na to, jaké poznatky a objevy přináší restaurování filmů a co se o filmu lze dozvědět z materiálů dochovaných ve filmových archivech. Návštěvníci se mohou těšit i na premiéru krátkého dokumentu o Formanovi v Čáslavi, na záběry, které se do Formanových filmů nedostaly, i na takzvané dotáčky vyrobené na objednávku pro zahraniční distribuci.

Držitel dvou Oscarů a tří Zlatých glóbů Forman zemřel v roce 2018, bylo mu 86 let. V 60. letech minulého století se stal představitelem nové vlny českého filmu. Režíroval mimo jiné snímky Konkurs, Černý Petr a Lásky jedné plavovlásky. Od konce 60. let žil v USA. Světový úspěch mu přinesly zejména filmy Přelet nad kukaččím hnízdem či Amadeus.

Reklama

Doporučované