Hlavní obsah

Začíná Mezinárodní strojírenský veletrh, hlavním tématem je digitalizace

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Mezinárodní strojírenský veletrh, jehož 64. ročník dnes začíná na brněnském výstavišti, poprvé od pandemie covidu-19 obsadí deset pavilonů, představí se na něm 1312 firem ze 43 zemí.

Článek

Po pandemii se letos ve větší míře vracejí firmy z Asie, silné zastoupení budou mít Spojené státy. Hlavními tématy bude pokračující digitalizace průmyslu, energetické úspory, udržitelnost i autonomní doprava.

Českou národní expozici v 10:30 otevře předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) spolu s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (STAN) a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). V první den veletrhu se tradičně uskuteční také sněm Svazu průmyslu a dopravy, na který přijede premiér Petr Fiala (ODS).

Vystavující firmy se kromě digitalizace průmyslu zaměří také na energetiku a udržitelnost. Nejvíce zastoupeným oborem na veletrhu tradičně budou obráběcí a tvářecí stroje. Větší prostor letos dostane autonomní přeprava, které pořadatelé vyčlenili pavilon Y, návštěvníci budou mít možnost projet se autonomním autobusem Aurrigo, v areálu se bude pohybovat i autonomní doručovací robot od firmy BringAuto.

Součástí doprovodného programu jsou konference i semináře, jedním z nejsilněji obsazených je středeční Fórum aditivní výroby, které se bude věnovat 3D tisku v průmyslu, k podpoře poválečné obnovy Ukrajiny slouží akce Contact Ukraine, která po dobu veletrhu zprostředkovává jednání se zástupci šesti ukrajinských regionů. Na pátek, který se obvykle těší nejmenšímu zájmu návštěvníků, pořadatelé naplánovali konferenci IndusTry, jejímž cílem je ukázat žákům základních škol a studentům středních škol moderní stránku tuzemského průmyslu.

Souběžně s Mezinárodním strojírenským veletrhem se budou konat veletrhy Transport a Logistika a Envitech. V termínu Mezinárodního strojírenského veletrhu se po šesti letech vrací veletrh pro dřevozpracující a nábytkářský průmysl Woodtec, který byl naposledy v roce 2017, v dalších letech by se měl konat samostatně. Stejně jako v minulém roce akce potrvá čtyři dny, dřívější praxí bylo pět dní. Společnost Veletrhy Brno k tomuto rozhodnutí dospěla po společné domluvě s firmami.

Reklama

Doporučované