Hlavní obsah

Zoopark Vyškov zmodernizuje expozici vodní drůbeže, přibudou vodní plochy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Současná podoba expozice pamatuje začátky zoo a je poslední výstavní plochou, která dosud neprošla opravou. Životní prostor pro zdejší husy, kačeny nebo labutě tak už podle zooparku příliš neodpovídá jejich přirozeným potřebám

Článek

Vyškovský zoopark chystá modernizaci expozice vodní drůbeže, přibudou vodní plochy i interaktivní herní prvky pro děti. Investice je zhruba za osm milionů korun. „Tito ptáci jsou zvyklí žít celý rok na vodě nebo v blízkosti vody a vodní plocha, kterou jim zde nabízíme, je velmi omezená,“ uvedla ředitelka zooparku Dagmar Nepeřená. Součástí nové expozice proto budou hned čtyři vodní plochy, mezi nimiž vznikne prostor pro vzrostlé vodní rostliny.

„Návštěvníci se budou mezi jezírky procházet po lávce, která v některých místech také mírně vystoupí nad terén. Budou tak mít lepší přehled nad celou expozicí,“ uvedla Nepeřená. Rozšíření vodní plochy umožní vybudovat pro ptáky různá zákoutí, pontony či přístřešky, kam se budou moci uchýlit například v případě výskytu predátora. „Po zoo se nám volně pohybují kočky, měli jsme tu i lišku nebo přiletěl dravec. Ptáci nemají moc možností kam se ukrýt, ale také jim například chybí potřebný klid na hnízdění. Odchov mláďat jsme proto téměř vždy realizovali v zázemí,“ uvedla ředitelka.

Na vodní hladině uvidí lidé i menší vodní prvky, jako jsou vodopády nebo víry. Ty budou mít estetickou, ale i praktickou funkci. Postarají se o to, aby voda v zimě nezamrzala. Expozici doplní koutek pro děti s herními mechanickými prvky, které fungují na bázi vody.

Vedení zoo má nyní v rukou hotový projekt a hledá firmu, která opravu zajistí. Obnova expozice by mohla začít v září.

Zoopark se specializuje na původní druhy domácích a hospodářských zvířat, návštěvníci v něm však najdou i ta, která patří k ohroženým druhům. Domovem je zhruba pro 750 zvířat. Na malé ploše byl otevřen ještě jako Koutek živé přírody v srpnu 1965. V roce 2006 se propojil s dinoparkem, který prezentuje asi 50 částečně pohyblivých modelů prehistorických ještěrů. Obě zařízení loni navštívilo zhruba 202.000 lidí, meziročně o 42.000 více.

Reklama

Doporučované