Hlavní obsah

Akademie věd otevřela v Třešti po rekonstrukcí své kongresové centrum a hotel

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Akademie věd České republiky (AV ČR) v Třešti na otevřela po tři roky dlouhé rekonstrukci své kongresové centrum a hotel v zámku. Od června bude moci hotel se 105 lůžky, wellness a restaurací využívat i veřejnost,

Článek

AV ČR využívá novorenesanční zámek od 80. let minulého století, od města jej koupila v roce 2005. Za jeho kompletní renovaci nyní zaplatila asi 240 milionů korun.

Na nové podobě interiéru se po rekonstrukci projevila spojitost Třeště se spisovatelem Franzem Kafkou, který v Třešti pobýval mezi lety 1900 a 1907 u svého strýce Siegfrieda Löwyho. „Kafka sem jezdil vždy na léto, půjčoval si od strýce jeho motocykl, jeden z prvních na Vysočině, a pomáhal na poli, plaval, dokonce prý i tancoval a zažil svou první lásku,“ řekl Václav Petrbok z oddělení literatury 19. století Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Hotel má vlastní Kafkův salon s volně přístupnými díly literáta, bude ho také připomínat výstava, která představí i zásadní témata vědy a kultury přelomu 19. a 20. století. Kafkův rukopis je patrný také v grafickém designu, vychází z něho logo hotelu, místo piktogramů jsou použité Kafkovy kresby. „Jsem rád, že jsme se zbavili té předrevoluční výzdoby, zámek teď dostal takový moderní šmrnc, zároveň ve spojení s osobou Franze Kafky získává úplně jedinečnou atmosféru a autenticitu,“ řekl Tomáš Wencel, ředitel Střediska společných činností AV ČR.

Rekonstrukci zámku provedla firma Podzimek a synové z Třeště ve sdružení se společní Auböck s.r.o. z Boršova nad Vltavou. Projekt připravila společnost Atelier Penta z Jihlavy. Součástí jejího návrhu byla podle Pěkné i interiérová kruhová osvětlení, které jsou jednotícím prvkem vybavení. Kongresové centrum má k dispozici konferenční sál pro 120 lidí i menší salony včetně takzvaného zlatého, který bude sloužit pro pořádání svateb. Jediný prostor s historizujícím vybavením je barokní salonek s dochovaným barokním malovaným stropem.

Akademie věd nechala zároveň s rekonstrukcí zámku renovovat i zámeckou zahradu, vyčistit rybník, opravit jeho hráz a nad rybníkem založit mokřad. V zámeckém parku je také naučná stezka a geopark, který vznikl v rámci přeshraničního projektu Interreg. „Byla to pro nás ohromná čest, že jsme byli vyzváni, abychom tady vybudovali naučnou stezku a geopark,“ řekl za Českou geologickou službu Zdeněk Venera. Vydaná je podle něho i publikace, která slouží jako průvodce pro třešťský geopark. „Ale i jako obecnější publikace popularizující geologii. Jsem rád, že se Akademie věd rozhodla pro instalaci této expozice, protože geologie podloží je skutečně základem lidské civilizace,“ řekl Venera. Expozice je podle něho na vysoké vědecké úrovni současného poznání a zároveň je dobře přístupná laikům.

Zámek takřka v centru města vznikl v 16. století přestavbou tvrze. Posledními šlechtickými majiteli do roku 1945 byl rod Sternbachů.

Reklama

Doporučované