Hlavní obsah

Bary v centru Karových Varů se zavázaly k tomu, že budou více dohlížet na pořádek

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Město Karlovy Vary a provozovatelé několika barů v centru města dnes podepsali memorandum o vzájemné podpoře k zajištění nočního klidu. Provozovatelé sedmi nočních podniků by podle dohody měli dohlédnout na chování svých hostů.

Článek

Městské zastupitelstvo v lednu schválilo vyhlášku omezující provoz podniků v oblasti ulic Dr. Engla, Dr. Davida Bechera, Jaltská, Zeyerova a částečně T. G. Masaryka v nočních hodinách do 23:00 a v pátek a sobotu do 01:00. Okolí těchto barů je ve městě proslulé nepořádkem, výtržnostmi a zejména hlukem v nočních hodinách, který obtěžuje místní obyvatele. Platnost vyhlášky ale na žádost provozovatelů barů město odložilo zatím do 1. června, uvedla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

„Memorandum bylo podepsáno s tím, abychom nemuseli přistupovat k tomu, že vyhláška vstoupí v platnost. Její platnost je nyní od 1. června letošního roku. V případě, že všichni signatáři budou memorandum dodržovat, uděláme odsun platnosti třeba na podzimní měsíce. Určitě nebude zcela zrušena, protože chceme mít zajištěno, aby memorandum bylo dodržováno,“ uvedla dnes primátorka.

Provozovatelé by měli například zajistit ochranku u vstupu do podniků, která by jednak nevpouštěla problematické nebo silně podnapilé hosty, ale také dohlížela na pořádek na ulici. Podniky také striktně zakážou a budou kontrolovat vynášení alkoholu z barů na ulici. Pokusí se také podle možností vybudovat kuřárny uvnitř podniků, aby lidé nechodili kouřit na ulici. Jedním z problémů je i to, že hosté často přecházejí z jednoho baru do druhého. Bary tak mohou například zavést opakované vstupné.

Například podle Marka Al Haboubiho, jednoho z provozovatelů Bambocha Baru a Bali Coffee Baru, stálo zřízení kuřárny několik set tisíc korun, náklady na ochranku u dveří vyjdou na tisíce korun měsíčně. „Je to stále ale lepší, než zavírat v nejpozději v 01:00. To by pro noční bar bylo fakticky likvidační,“ řekl.

Podle provozovatelů je hlavním časem, kdy lidé chodí do nočních barů, doba mezi 23:00 a 3:00. Jenže dosud se často stávalo, že hosté barů postávali venku, kouřili, nosili si ven nápoje a docházelo zde k výtržnostem, rvačkám a podobně. Někdy v ulicích byly najednou i stovky lidí. Na zvládnutí takového množství pak nestačily ani opakované výjezdy městské policie.

Po podepsání memoranda začnou podle vedení města pravidelné kontroly dodržování pořádku a v dubnu a květnu se situace spolu s provozovateli barů vyhodnotí.

Reklama

Doporučované