Hlavní obsah

Historický důl Johannes u Božího Daru zahájí sezonu 1. května

Foto: Štola Johannes

Štola Johannes. Ilustrační foto.

Reklama

Historická štola Johannes u Božího Daru na Karlovarsku zahájí návštěvnickou sezonu 1. května. Památka, zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, otevře po dvou letech již ve standardním provozu.

Článek

„Předchozí dvě turistické sezony jsme zahajovali v důsledku pandemie covidu-19 s měsíčním zpožděním. Opravdu se těšíme na standardní provoz bez restrikcí a omezení pro české i německé návštěvníky,“ uvedla Blanka Nováková, jednatelka Služeb Boží Dar, která štolu provozuje.

Přípravy na otevření začaly už na začátku dubna. „I přes relativně vysokou sněhovou pokrývku v Krušných horách provádíme technické revize a přípravné práce v krušnohorském podzemí. Tam naštěstí nesněží, za to se musíme vypořádat se zvýšenou hladinou podzemní vody a vlhkostí. V některých štolách se právě v tomto období plní podzemní jezírka, třeba nedaleký Kohlreuter,“ řekla jednatelka.

Návštěvníci si v důlním díle mohou vybrat ze dvou prohlídkových okruhů, ze základní či velké trasy v časovém rozpětí od 1,5 do 2,5 hodiny. Provozovatelé návštěvníkům doporučují pevnou obuv a teplé oblečení pro teploty kolem sedmi stupňů nad nulou. Během letošní sezony připravuje štola i další aktivity, například při oslavách třetího výročí zápisu na seznam UNESCO nebo na Den památek UNESCO.

Štola Johannes je v údolí Zlatého potoka. Netěžilo se v ní zlato, ale cínové rudy. Loni Služby Boží Dar vybudovaly nové zázemí pro návštěvníky a průvodce přímo u vchodu do dolu. Není tak už nutné s těžkým vybavením vystoupat kopec od silnice ke vchodu do dolu.

Reklama

Související témata:

Doporučované