Hlavní obsah

Na novou fasádu evangelického kostela v Chodově chce město získat dotaci

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Chodov na Sokolovsku chystá rekonstrukci evangelického kostela v centru města. Radnice jej na začátku roku získala od církve do svého majetku a nyní vyčlenila první peníze na jeho obnovu.

Článek

V plánu je jako první opravit fasádu a střechu věže. „Letos bude šance na získaní dotačních peněz právě na kulturní památky. Byla by škoda o ně nezabojovat, a proto chceme být připraveni i s projektovou dokumentací. Dotace by mohla být až do výše 85 procent,“ řekl starosta Patrik Pizinger (Místní).

Projekt na opravu fasády i střechy věže vyjde téměř na 400 tisíc korun. Dalších 68 tisíc korun dá letos město na údržbu památky a na revize. Chodov s 13 tisíc obyvateli letos hospodaří s příjmy i výdaji 224 milionů korun. S prvními opravami kostela, které vyjdou na několik milionů, chce město začít co nejdříve. Prostory kostela chce město využít na koncerty nebo přednášky. Místo zde najde několik desítek návštěvníků.

Pseudorománský kostel je od roku 2018 na seznamu kulturních památek. Základní kámen byl položen v roce 1906, o rok později byl vysvěcen. Kostel vyprojektoval saský architekt Julius Zeissig, podle jeho projektů vznikly v regionu například i evangelické kostely v Nejdku nebo v Sokolově. Z původních tří zvonů se v kostelní věži dochoval pouze jeden.

„Kostel byl vysvěcen jako kostel svatého Kříže, ale tento název se nikdy příliš neujal a prakticky po celou dobu své existence je stavba jednoduše označovaná jako evangelický kostel,“ uvedl městský historik Miloš Bělohlávek.

Kromě evangelického kostela jsou v Chodově další čtyři nemovité kulturní památky, kostel svatého Vavřince, mariánský sloup, socha svatého Šebestiána a boží muka. Kulturní památkou je dále například zvon Jan Vilém nebo křížová cesta v kostele svatého Vavřince.

Reklama

Související témata:

Doporučované