Hlavní obsah

Rekonstrukci Císařských lázní v Karlových Varech čeká poslední rok prací

Foto: Karlovarský kraj, Seznam Zprávy

Císařské lázně.

Reklama

Na rekonstrukci Císařských lázní v Karlových Varech se se bude pracovat poslední rok, hotová je velká část hrubých stavebních prací a pokračuje se v interiérech. Stavbaři nyní budují novou střechu nad původním zastřešení atria.

Článek

„Prostavěno bylo už zhruba 400 milionů korun ze 1,3 miliardy korun, což je částka, na kterou po započtení některých víceprací a zejména vestavby koncertního sálu stoupla cena stavby z původních zhruba 800 milionů korun,“ řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).

Podle Ludvíka Kuchariče, stavbyvedoucího za Metrostav z dodavatelského sdružení Geosan a Metrostav, nyní většina prací pokračuje v interiérech. Stavbaři podle něj dokončují zednické práce, resturátoři obnovují dřevěné obležení. Pokud jde o vestavbu atria, pokračuje montáž ocelové konstrukce na střeše a přípravné práce na fasádě v atriu. „Téměř hotové jsou střechy, je hotová vzorová místnost kromě kousku podlahy a jinak se pracuje už hlavně restaurátorsky,“ popsal Kucharič.

Protože na rekonstrukci Císařských lázní získal Karlovarský kraj téměř čtyřsetmilionovou dotaci od ministerstva kultury, podle hejtmana Kulhánka jsou veškeré, byť na první pohled malé změny konzultovány právě s ministerstvem kultury, aby se předešlo možným problémů s proplacením dotace. Právě na to, že by změny projektu v průběhu stavby mohly vést až k vrácení dotace, upozorňovala opozice z řad hnutí ANO.

Národní kulturní památka Císařské lázně v obnovené podobě se má představit v polovině příštího roku. Ohledně jejich využití je nyní podle Kulhánka jasné to, že by je měl jako zázemí i koncertní sál využívat Karlovarský symfonický orchestr, bude zde infocentrum a gastroprovoz, který bude sloužit částečně jako kavárna a částečně jako servis pro koncertní sál. Veškeré další pronájmy chce kraj řešit až následovně.

Změn se dočká i bezprostřední okolí památky. Mělo by být upraveno tak, aby navazovalo na studii Divadelního korza, tedy prostoru mezi Vřídelní kolonádou a Císařskými lázněmi, jak jí zpracovala Kancelář architektury města Karlovy Vary.

Reklama

Doporučované