Hlavní obsah

Karlovarský kraj podpoří lázeňská města zapsaná na seznam UNESCO šesti miliony

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Karlovarský kraj rozdělí šest milionů korun pro Karlovy Vary a Mariánské a Františkovy lázně, které byly loni zapsány na seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Dotace má pomoci městům s turistickou infrastrukturou.

Článek

Každé z měst mohlo požádat o dotaci na projekty ve výši dvou milionů korun. „My jsme se jako Karlovarský kraj rozhodli pomoci těm městům s vybudováním odpovídající infrastruktury, která vyplývá i z toho, co se ta města zavázala, že budou v souvislosti se zapsáním na seznam UNESCO splňovat. V Karlových Varech trápí město hlavně parkování. Karlovy Vary chtějí cílit žádosti na zpracování projektu dvou parkovacích domů,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Vojtěch Franta (Piráti). Peníze by město využilo například i na vytvářenou expozici UNESCO v Zámecké věži.

Františkovy Lázně zase využijí dotaci z Karlovarského kraje na rekonstrukci a modernizaci svého infocentra. Kromě oprav by mělo nabídnout i toalety pro návštěvníky nebo výstavní síň.

V Mariánských Lázních zase požádali o peníze na opravu některých prvků lázeňské kolonády nebo na pořízení nových odpadkových košů, laviček či opravy schodů v lázeňské zóně.

Tři lázeňská města z Karlovarského kraje byla zapsána na seznam UNESCO v roce 2021 spolu s dalšími osmi evropskými lázeňskými městy. Slavná lázeňská města Evropy se tak stala nadnárodní památkou světového dědictví. Společným znakem všech zapsaných měst je tradice lázeňství a využívání přírodních pramenů minerálních vod, která zažívala největší rozmach od počátku 18. století do 30. let 20. století.

Reklama

Doporučované