Hlavní obsah

Studenti sokolovského gymnázia přišli darovat krevní plazmu, další dají krev

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Studenti maturitních ročníků sokolovského gymnázia dnes přišli hromadně darovat krevní plazmu na transfuzní stanici sokolovské nemocnice.

Článek

V další vlně přijdou jiní studenti darovat krev. Při nedostatku pravidelných dárců je to pro transfuzní stanici vítaná pomoc, zejména pokud by se někteří ze studentů stali pravidelnými dárci, řekla dnes ČTK primářka oddělení Zuzana Fialová.

Nápad vznikl původně jako šance získat podporu na uspořádání maturitního plesu. Ten se sice kvůli koronavirovým opatřením nakonec odložil na neurčito, plán darovat krev a plazmu ale zůstal. „My jsme se dozvěděli, že je dlouhodobě nedostatek krevní plazmy a obecně krve, takže jsme se rozhodli, že by byl dobrý nápad takto hromadně pomoct. Tak jsme kontaktovali transfuzní oddělení v Sokolově. Zájemců jsme měli poměrně hodně, ale kvůli různým zdravotním problémům se nám nakonec ten počet snížil těsně pod 20,“ řekla dnes ČTK za studenty Katrin Podracký, která hromadný odběr na škole zorganizovala.

Primářka Fialová je ráda, že mladí lidé mají zájem o dění kolem sebe a zapojují se do podobné bohulibé činnosti, řekla. „My průběžně dáváme informace na náš facebook a další informační kanály o tom, co se na transfúzním oddělení děje, a jsme rádi, že se tím mohla přilákat i mladá generace,“ dodala.

Většina dárců je ve věku mezi 30 až 50 lety a jejich řady se postupně doplňují o mladší dárce. V současné době se transfuzní stanice více orientuje na odběr plazmy, která se využívá například pro výrobu léků a krevních součástí pro pacienty v těžkém stavu. Potřebu krve nyní snížilo omezení operací kvůli epidemii koronaviru. Transfuzní oddělení se snaží udržovat zásoby krve takové, aby pokryly běžnou potřebu nemocnice, krev ale vydrží jen pět týdnů, a tak je potřeba zásoby neustále doplňovat.

Podle Fialové má sokolovská stanice v evidenci asi 3000 stálých dárců, kteří chodí opakovaně. V poslední době, v souvislosti s odběrem plazmy, se počet odběrů zvýšil z běžných asi 5000 odběrů ročně téměř na dvojnásobek.

Darovat krev nebo plazmu ale nemůže každý a bez přípravy. Dárce by neměl brát některé léky, několik dní před odběrem by měl mít dietnější stravovací režim, neměl by před odběrem pít alkohol a pár dní před ním raději více pít, aby tělo bylo dostatečně zavodněné. Darovat krev také nemůže například ten, kdo se v poslední době nechal tetovat. To je i případ Katrin Podracký. Slíbila ale, že krev půjde darovat později.

Reklama

Doporučované