Hlavní obsah

V Karlovarském kraji začne fungovat asistenční centrum pro uprchlíky

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V karlovarské KV Areně si mohou lidé prchající před válkou mimo jiné vyřídit potřebné dokumenty, dostanou základní humanitární i psychologickou pomoc, obrátit se mohou i na pracovníky úřadu práce.

Článek

Zkušební provoz zahájilo v úterý v 17:00 hodin, po otestování systémů a procesů plynule přejde do ostrého provozu.

„Centrum bude fungovat 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. Vytvoříme pro uprchlíky takové prostředí, kterému budou rozumět, tedy s označením v ukrajinském jazyce a s tlumočením. Na konci celého procesu by měl být nově příchozí uprchlík zaregistrován, s nárokem na dávky v hmotné nouzi, s vyřešeným ubytováním a zdravotním pojištěním," uvedl náměstek ředitele hasičů Karlovarského kraje Oldřich Volf. Zajištěná bude také psychologická i duchovní podpora či převoz do místa ubytování.

Před centrem na parkovišti postavili hasiči několik stanů, aby mohli přijíždějící vyčkat v teple, najíst se či dostat základní psychologickou pomoc. Veškeré administrativní záležitosti si vyřídí uvnitř sportovní haly. Na chodu centra se budou podílet hasiči, policisté, úředníci z úřadu práce i pojišťoven, pracovníci nemocnice či další dobrovolníci. Podle Volfa bude potřeba 25 až 30 lidí na jednu směnu. Podle informací již dnes odpoledne přišli někteří lidé do centra nabídnout svou pomoc, volají také neziskové organizace.

Na místě budou i policisté z odboru cizinecké policie, kteří budou registrovat nově příchozí občany Ukrajiny k pobytu na území Karlovarského kraje. Přítomni budou také policejní krizoví interventi, kteří se zaměří na akutní řešení problémů těchto lidí v obtížné životní situaci.

Hasiči dnes zřídili také informační linku pro obyvatele Karlovarského kraje, kteří hledají informace o tom, jak mohou materiálně i finančně pomoci, kde mají nabídnout ubytování a další údaje. Telefonní číslo linky je 950 380 180, v provozu bude v pracovní dny od 9:00 do 18:00. Kontakt pro veřejnost do Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině je 724 139 770 a 723 640 133.

Reklama

Související témata:
KV Arena

Doporučované