Hlavní obsah

V Sokolově sundali větrem nalomenou špici kostelní věže

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Specializované firmy dnes snesly na zem nalomenou špici věže kostela sv. Jakuba Většího v Sokolově. Věž poničil 19. února silný vítr, který nalomil kříž na jejím vrcholu. Hasiči jej při vichřici jen provizorně připevnili.

Článek

"Je potřeba sundat ten kříž a zbytek trámu, který ten kříž nese. A ten otvor, který tam tím pádem vzniknul, je třeba zakrýt takovou čepičkou," řekl místní farář Petr Bauchner. Kdy bude kostel definitivně opraven, ale neví. “Teď ty výhledy nejsou asi o tom, že se budou opravovat kostely. Spíš se budou řešit daleko závažnější věci,” řekl Bauchner v narážce na situaci na Ukrajině.

Asi čtyřmetrová špička visela na věži zachycená jen za drát hromosvodu. Pod kostel dopoledne přijely dva vysoké jeřáby. Jeden nesl klec s pracovníkem firmy T&Z Výšky, druhý měl původně snést uvolněnou špici kostela. Jak se ale ukázalo, druhý jeřáb byl moc krátký. Proto nakonec ulomenou část věže i kabinu snesl větší z jeřábů. Celá akce trvala asi čtyři hodiny.

Už první průzkum poškozené věže zjistil, že trám, který nesl špici věže, byl nahnilý a zřejmě pod silou větru nevydržel. Kříž tak visel ve výšce bezmála 50 metrů jen díky provizornímu zajištění.

Sokolovský kostel sv. Jakuba Většího pochází z druhé poloviny 17. století a až na drobné úpravy zůstal v původní podobě. Dochovaly se v něm i zvony, které, na rozdíl od mnoha jiných, nebyly odvezeny v době druhé světové války. Podle ředitele sokolovského muzea Michaela Runda kopule věže skrývá i schránky s listinami z roku 1880, kdy se kostel obnovoval po požáru v roce 1873, a pak z roku 1935, kdy kostelní věž dostala novou měděnou krytinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované