Hlavní obsah

Do 20 obcí na Rychnovsku a Náchodsku bude od pondělí zajíždět mobilní pošta

Foto: Vladiczech, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Do 20 obcí na Rychnovsku a Náchodsku bude od pondělí zajíždět mobilní pošta. Česká pošta tím chce rozšířit nabídku základních poštovních služeb v obcích, v nichž nemá stálé pobočky.

Článek

Poštovní vůz vybrané obce na Rychnovsku a Náchodsku postupně objede vždy jednou v týdnu, a to do konce března. V každé obci pobude 30 až 45 minut. ČTK o tom dnes informoval Ivo Vysoudil z tiskového odboru České pošty.

Služby mobilní pošty spustila firma loni v únoru na Trutnovsku, Chebsku a Sokolovsku, když vláda kvůli epidemii covidu omezila pohyb v okresech. Loni se mobilní pošta postupně objevila v řadě krajů. Letos v lednu poštovní vůz jezdil v 21 obcích ve středních Čechách. Když je potřeba, dokáže podnik mobilní poštu rychle přesunout. Například do místa, kde opravuje kamennou pobočku.

V Královéhradeckém kraji budou moci služeb mobilní pošty od pondělí využít lidé v obcích Val, Slavoňov, Mezilesí, Bačetín, Kounov, Semechnice, Očelice, Králova Lhota, Pohoří, Třebešov, Lípa nad Orlicí, Čestice, Borovnice, Záměl, Kramolna, Žernov, Velký Třebešov, Černčice, Slavětín nad Metují a Rohenice. Jejich obyvatelé se o nové službě dozvědí prostřednictvím obecního rozhlasu, obecního webu a na vývěskách.

Mobilní pošta zprostředkuje poslání listovních i balíkových zásilek, platby i výplaty poukázek a zajišťuje také výběry hotovosti jako na standardní poště. Využít lze i služeb Poštovní spořitelny. Režimu doručování se zapojení mobilní pošty nedotkne, zůstává beze změny.

V posledních letech pošta hospodaří se ztrátou. Za loňský rok podnik počítá se ztrátou okolo 800 milionů korun, což je však zhruba o půl miliardy korun nižší propad než v roce 2020. Důvodem ztrát je podle vedení firmy neuhrazená úhrada státu za objednávané základní služby.

Reklama

Doporučované