Hlavní obsah

Hradec Králové nevyužije dotaci na výstavbu sociálních bytů, udělá z nich běžné byty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice Hradce Králové nevyužije evropskou dotaci 21,4 milionu korun na výstavbu 11 sociálních bytů v rekonstruovaném domě v Kuklenách. Celou stavbu za 29 milionů korun zaplatí ze svého rozpočtu a byty zařadí jako běžné nájemní.

Článek

Cílem města bylo nabídnout lidem v bytové nouzi bydlení bez nutnosti dalšího stěhování. Podle dotačních podmínek by však nájemce musel byt opustit například v případě, že by se zvýšily jeho příjmy. Radní města proto rozhodli o tom, že nájemce nových bytů nebude omezovat pouze na lidi potřebující sociální péči a že dotaci nevyužije.

„Nové byty, jejichž výstavba začala loni na podzim a hotová má být příští rok na jaře, radnice zařadí do městského bytového fondu. Současně město vyčlení odpovídající počet jiných městských bytů pro původně plánovaný účel, tedy sociální bydlení,“ řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová.

Radnice mínila, že nové byty budou využívat rodiny s dětmi či jednotlivci, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení. „Dále ti, kteří mají snahu se postupně postavit na vlastní nohy bez sociální pomoci města, jsou schopni dodržovat podmínky nájemního bydlení a mají perspektivu začlenění do společnosti. Tedy mají práci, platí své závazky a dnes žijí například v ubytovně na Brněnské,“ uvedl primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Podmínky dotace z evropského programu IROP mimo jiné určují, jaké maximální příjmy mohou nájemníci mít. „Problém je v tom, že reálné příjmy našich uvažovaných klientů se v porovnání s dobou, kdy se podávala žádost (o dotaci), zvýšily. Je to mimo jiné i z důvodu nárůstu minimální mzdy, respektive mezd obecně. Lidé, se kterými jsme do nových bytů počítali, se do těchto parametrů bohužel nevejdou,“ uvedla náměstkyně primátora pro ekonomiku Monika Štayrová (ANO). Kdyby jim město byty přesto přidělilo, dopustilo by se podle ní porušení dotačních podmínek a městu by hrozilo odejmutí dotace a další sankce.

Pro různé skupiny obyvatel, které potřebují podporu, má město k dispozici téměř 1000 bytů. Z toho je 688 sociálních bytů se sníženým nájemným, 132 je startovacích bytů a pro rodiny s dětmi má město vyčleněno 157 bytů. Celkem město disponuje 1333 byty.

Reklama

Doporučované