Hlavní obsah

Lesy ČR postaví 20 nouzových útulen, první je u osady Severní

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) postaví na turistických trasách 20 nouzových útulen.

Článek

První útulnu lesníci postavili na konci loňského roku nad osadou Severní ve Šluknovském výběžku, asi dva kilometry od nejsevernějšího bodu České republiky. Před dokončením mají útulnu pod Klínovcem v Krušných horách. ČTK to dnes řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. V útulnách budou lidé moci nouzově přenocovat na svých poutích po dálkových trasách v České republice, jako je Via Czechia a Stezka Českem

Útulna postavená ve Šluknovském výběžku má tvar áčka, je ze dřeva a zastřešená je plechovými šablonami. Uvnitř je stůl s lavicemi, na kterých se mohou vyspat až čtyři lidé. Jedna stěna útulny je volná bez dveří a oken.

Místa vhodná pro útulny vytipoval Jan Hocek, autor tuzemských turistických a poutních stezek Via Czechia, který spolupracuje i na vizuální podobě obou variant. „Soustředil jsem se na to, aby se útulny postavily nedaleko od stezek a přírodního zdroje vody, v pokud možno rovinatém terénu a v odlehlých místech, kde není možné využít komerční ubytování. Projektované jsou zcela prakticky a tak, aby se maximálně využila celá plocha.“

Útulny podnik buduje v rámci svého programu Lesy pro život. „V letošním rozpočtu jsme na útulny vyčlenili necelé čtyři miliony korun. Nyní vybíráme vhodná místa pro jejich stavbu a připravujeme projektovou dokumentaci s jednotným designem dvou variant, a to horských objektů se šikmým sklonem střechy a těch ostatních v nižších polohách,“ uvedl ekonomicko-správní ředitel podniku Zbyněk Šmída.

Útulny podnik bude stavět na státních pozemcích, které spravuje. Vybudování jedné útulny potrvá přibližně měsíc, náklady by neměly přesáhnout 200 000 korun. „V chráněných oblastech samozřejmě projednáme náš záměr se zástupci ochrany přírody,“ uvedl Šmída.

Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi.

Reklama

Doporučované