Hlavní obsah

Součástí projektu Východočeská muzea a galerie proti válce je i sbírka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Některá muzea a galerie v Královéhradeckém a Pardubickém kraji se zapojila do společného benefičního projektu Východočeská muzea a galerie proti válce.

Článek

Každá z těchto institucí nabídne vlastní tematický edukační program, který bezplatně nabídne školním skupinám i veřejnosti. Účastníci budou mít možnost podpořit sbírku Mince pro Ukrajinu. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Muzea východních Čech v Hradci Králové Lucie Peterková. Výtěžek sbírky půjde humanitární organizaci UNICEF.

Do projektu se kromě hradeckého muzea zapojila také Galerie moderního umění v Hradci Králové, Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou, Regionální muzeum a galerie v Jičíně a Muzeum Náchodska a v Pardubickém kraji Památník Zámeček Pardubice a Regionální muzeum v Chrudimi.

„Do sbírky Mince pro Ukrajinu se svým už zahájeným přednáškovým cyklem připojuje Východočeské muzeum v Pardubicích,“ uvedla Peterková.

Východočeské muzeum v Pardubicích se do spolupráce zapojuje sérií přednášek pro veřejnost, které budou přístupné zdarma, s možností dobrovolného příspěvku do sbírky Mince pro Ukrajinu. „Pondělní přednášky přiblíží dějiny, kulturu a jazyk Ukrajinců, ale také historii jejich emigrace do českých zemí,“ uvedla Peterková.

Například Muzeum východních Čech v Hradci Králové připravilo edukační program Informační válka, ve kterém seznámí žáky základních a středních škol s pojmy dezinformace, fake news nebo propaganda a dá je do souvislosti s příklady z historie i současnosti. „Zároveň také žáky poučí, jak falešné zprávy rozpoznat a jak vyhledat relevantní informace,“ uvedla Peterková.

Galerie moderního umění (GMU) v Hradci Králové má edukační program nazvaný Umění(m) si pomoci. Podle organizátorů projektu tvůrčí program pro žáky mateřských a základních škol v GMU se zaměřuje na relaxační a výtvarné techniky, které navazují na umělecká díla ze stálé expozice Minulé století – dvacet osobností.

Bližší informace o zapojení a nabídce jednotlivých institucí jsou na jejich webech.

Reklama

Doporučované