Hlavní obsah

Teplo ve Vamberku zdražilo čtyřnásobně, domácnosti zaplatí desetitisíce navíc

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Cena centrálně dodávaného tepla ve Vamberku na Rychnovsku kvůli výraznému zdražení zemního plynu letos vzrostla téměř čtyřnásobně na 2500 korun za gigajoule (GJ) z loňských 645 korun.

Článek

Za teplo si odběratelé letos připlatí desítky tisíc korun. Pokud by cena 2500 korun za GJ trvala celý rok, tak by měsíční platba za vytápění a ohřev vody domácnosti v třípokojovém bytě při průměrné spotřebě 25 gigajoulů vzrostla přibližně o 3860 korun měsíčně. Ročně by domácnost za teplo letos zaplatila zhruba 62 500 korun místo loňských 16 125 korun. Zálohy se odběratelům zvedly od února po lednovém provedení kalkulace.

Teplo do části domácností ve Vamberku, který má asi 4600 obyvatel, dodává městská společnost Vambekon. Z pěti plynových kotelen po městě zásobuje teplem přibližně 440 domácností a dále objekty městského úřadu, škol, pečovatelské služby či hasičské zbrojnice.

Společnost Vambekon v minulých letech nakupovala plyn na burze za aktuální ceny a podle starosty se jí dařilo dosahovat příznivých cen. „Loni byly ceny vysoké a na doporučení makléřů se čekalo na pokles cen v zimních měsících, což byla osvědčená praxe z předchozích let, To se ale nestalo, cena naopak raketově vzrostla a Vambekon před koncem roku musel zafixovat nějaké množství plynu na letošní rok,“ řekl starosta řekl starosta Jan Rejzl (Společně pro Vamberk).

Městská firma zatím nakoupila za vysoké ceny zhruba dvě třetiny očekávané spotřeby plynu letošního roku. Má tak ještě jistý prostor nakoupit zbylou část plynu při případném poklesu cen. Starosta však nepředpokládá, že by se tím daly současné velmi vysoké platby nějak výrazně srazit směrem dolů.

Odběratelům tepla, na které dopadnou vysoké ceny, chce město pomoci s vyřízením a administrací příspěvku na bydlení, který by jim zvýšené platby pomohl částečně vyrovnat. „Již jsme o v této věci jednali na úřadu práce,“ řekla starosta. Částečnou úlevou by podle něj mohlo být i to že by jednotlivá společenství vlastníků bytů dočasně snížila příspěvky do fondu oprav, aby lidem zbylo více peněz na zaplacení tepla.

U samotného města a jeho organizací bude zdražení tepla znamenat zvýšení výdajů o asi devět milionů korun. Úpravu rozpočtu, která na to bude reagovat, by měli zastupitelé probrat na mimořádném zasedání 16. února. Vedení města tam také chce obyvatelům vysvětlit i celou situaci kolem zdražení tepla.

Vamberk není jediné město v ČR, kde cena tepla kvůli zdražení plynu výrazně vzrostla. Nikde se však ceny podle zjištění ČTK nedostaly na úroveň vambereckých 2500 Kč/GJ. V Jičíně radnice v lednu oznámila zdražení o 72 procent na 941 Kč/GJ. Českolipská teplárenská zdražila teplo o 51 procent na 907,87 Kč/GJ. Společnost Zásobování teplem Vsetín zvedla ceny tepla o 40 procent na asi 840 Kč/GJ. V Novém Boru na Českolipsku v únoru zdražilo centrální teplo o 80 procent na 990 Kč/GJ.

Reklama

Související témata:
Vamberk

Doporučované