Hlavní obsah

Trutnov chce investovat přes 90 milionů do lávky a oprav dvou náměstí a silnic

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Třicetitisícový Trutnov chystá investice za více než 90 milionů korun do oprav dvou náměstí, dvou silnic, stavby chodníku a výměny lávky pro pěší u centra města. Část staveb chce udělat ještě letos.

Článek

Hlavní investicí města je loni zahájená oprava kina Vesmír, na kterou chce Trutnov letos dát 95 milionů korun.

Prosklená lávka přes ulici Na Struze, která chodcům slouží k bezpečnému spojení centra města a čtvrti Kryblice, vznikla na počátku 90. let minulého století a již je ve špatném stavu. Radnice ji chce zcela vyměnit, odhad nákladů činí 23 milionů korun. Město chce na stavbu získat dotaci od státu. „Pokud dotaci získáme, zařadíme opravu lávky do rozpočtu v dubnu. V opačném případě s opravou ještě počkáme,“ uvedl starosta Michal Rosa (ODS).

Přibližně 17,5 milionu korun by měla městskou pokladnu stát oprava silnice v Národní ulici. Stavbaři by letos v ulici také měli udělat nový chodník a vybudovat podélná parkovací státní. Od května do července by druhou etapou měla pokračovat oprava silnice a chodníků v Železničářské ulici za asi 2,5 milionu korun.

Důležitou investicí bude stavba chodníku v Polské ulici, po níž vede doprava směrem k hraničnímu přechodu do Polska v Královci. Až Poláci dokončí stavbu rychlostní silnice S3 na hranice, na silnici vzroste provoz, protože česká dálnice D11 se na hranice zřejmě dostane až později. Nový chodník podél silnice bude dlouhý 1,1 kilometru a opravená část bude mít 700 metrů. Náklady město odhaduje na 15,5 milionu korun.

První práce by město chtělo letos udělat na rekonstrukci náměstí Hraničářů. „Investice za asi osm milionů korun zahrnuje kompletní regeneraci zeleně, výměnu mobiliáře a veřejného osvětlení a úpravu parkovacích stání,“ uvedla mluvčí radnice Michaela Dědková. Vše by mělo být hotové v roce 2023.

Od roku 2019 radnice chystá rozsáhlou přestavbu Lípového náměstí ve čtvrti Poříčí za asi 25 milionů korun. Policie a silničáři si v projektu vymínili úpravy a město je nyní musí zohlednit. „Bohužel vliv na zdržení celého projektu má také koronavirus, kvůli kterému se jednotlivá projednání často posouvala,“ uvedl David Jelínek z odboru rozvoje města. Se zahájením stavby tak radnice letos zatím nepočítá.

Reklama

Související témata:

Doporučované