Hlavní obsah

V Hradci Králové bude 22. září MHD pro řidiče zdarma, část centra bude pro auta uzavřena

Foto: Getty Images

Hradec Králové (ilustrační foto).

Reklama

Městská hromadná doprava ve stotisícovém Hradci Králové bude v pátek 22. září pro lidi s řidičským průkazem zdarma.

Článek

Dopravní podnik města Hradce Králové se tím připojí k evropskému Dni bez aut, který je součástí Evropského týdne mobility. Část centra města bude 22. září pro auta uzavřena, jak dnes uvedla radnice. V týdnu od 16. do 22. září se bude ve městě konat řada akcí na podporu udržitelné formy dopravy.

Pokud se budou chtít držitelé řidičského průkazu svézt v autobusech a trolejbusech v Hradci Králové zdarma, musejí do vozu nastoupit předními dveřmi. Řidiči vozu se místo jízdního dokladu prokážou řidičským průkazem.

Pro automobilovou dopravu bude 22. září uzavřen úsek frekventované Gočárovy třídy v úseku od náměstí Svobody po Ulrichovo náměstí. Dopravní podnik na uzavřené silnici představí trolejbus s pomocným bateriovým pohonem a autobus na elektřinu. Připravené budou cyklistické závody a různé soutěže pro děti, jízdy zručnosti, koncerty.

Po celém Hradci Králové se budou v rámci Evropského týdne mobility od soboty 16. září konat sportovní a dopravní akce, tvůrčí dílny, koncerty. Na sobotní akci Zažít město jinak naváže v neděli cyklojízda z Hradce Králové do Kuksu po Labské stezce s různými aktivitami na několika místech stezky.

V pondělí odpoledne se na dopravním hřišti v Třebši představí městská policie, v úterý bude v městském infocentru na Eliščině nábřeží beseda se zástupci města o dopravě v klidu. Do debaty se online připojí zástupci partnerských měst Hradce Králové z Itálie či Slovenska. V Divišově ulici si lidé budou moci po celý týden zdarma půjčit koloběžku.

Větší využívání veřejné dopravy si radnice slibuje od zaváděného odbavovacího systému v MHD. Hlavní novinkou je 1. září spuštěné placení jednotlivého jízdného bankovní kartou. Loni dopravní podnik přepravil přes 35 milionů lidí.

Reklama

Doporučované