Hlavní obsah

V Lázních Bělohrad dokončují novou radnici a opravu náměstí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Lázních Bělohrad na Jičínsku dokončují výstavbu nového městského úřadu a rekonstrukci přilehlé části náměstí K. V. Raise. Celkové náklady včetně vybavení nové radnice jsou zhruba 100 milionů korun.

Článek

Obě stavby chce mít radnice zkolaudované na konci června, poté přijde na řadu vybavování objektu nábytkem. Úředníci by se mohli začít do nového stěhovat na začátku září, řekl dnes ČTK starosta Pavel Šubr (STAN). Stavební práce začaly loni v květnu.

Výstavba nového úřadu by měla stát 65 milionů korun, vybavení asi tři miliony, úpravy okolí úřadu vyjdou na 14 milionů a rekonstrukce náměstí včetně mobiliáře či nové kašny na zhruba 20 milionů korun. Ceny jsou včetně DPH.

„Co se týče nového úřadu, ke konci února bylo prostavěno 44,7 milionu korun. Úřad je ze stavebního hlediska hotov asi z 85 procent, náměstí z více než 90 procent. Úprava části náměstí zatím stála více než 14,2 milionu korun, ceny jsou včetně DPH,“ řekl ČTK Šubr.

Budova městského úřadu je nepodsklepená, třípodlažní, obdélníkového půdorysu s plochou střechou. Centrálním prostorem prvního nadzemního podlaží je hala, na kterou navazuje prostor se schodištěm a výtahem. Bude tam také víceúčelový sál se zázemím. Ve druhém a třetím nadzemním podlaží jsou kanceláře, v centrální části budovy atrium zakončené střešním světlíkem.

„Dokončují se v patrech podlahy, ze dvou stran je již hotová také fasáda. Začne se dodělávat fasáda na zbývajících stranách a upravovat povrchy za budovou,“ řekl ČTK Šubr.

Za novou radnicí je v plánu přístřešek pro stání čtyř vozidel a odkládání jízdních kol. Projekt počítá na pozemcích u nové budovy městského úřadu také s osmi parkovacími místy, chodníky a plochou pro konání různých akcí.

Severní část náměstí, které se rekonstrukce týká, do zahájení prací tvořila jednolitá asfaltová plocha s parkováním „na divoko“. Parkování bude po úpravách jasně vymezené, přibude zeleň, lavičky a také kašna. Nové zpevněné plochy náměstí budou z kamenné dlažby. Cílem radnice je zvýšil bezpečnost chodců a dopravy. Podle vedení radnice se celkový počet parkovacích míst v opravované části náměstí, včetně stání za úřadem, mírně zvýší na zhruba 35 míst. Samotné úpravy části náměstí by měly stát 17 milionů korun, další téměř tři miliony korun kašna s příslušenstvím. Kašna je samostatný projekt.

„Také rekonstrukce náměstí je ve finále, dokončuje se mobiliář. Není ještě hotová kašna, ta by měla přijít na řadu v květnu. Některé věci proto nemůžeme dokončit,“ uvedl Šubr.

Město s 3700 obyvateli financuje projekt ze svého, na účtech mělo na novou radnici z prodeje různých nemovitostí a pozemků asi 65 milionů korun. Radnice si na to vzala úvěr ve výši 50 milionů korun.

Reklama

Doporučované