Hlavní obsah

V MHD v Hradci Králové půjde platit kartou, prostřednictvím mobilu či hodinek

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V městské hromadné dopravě stotisícového Hradce Králové by mělo jít na konci letošního roku platit jízdné bezkontaktně bankovní kartou, prostřednictvím chytrého telefonu či hodinek a také kartami regionální veřejné dopravy.

Článek

Umožní to nový odbavovací systém za 24,9 milionu korun bez DPH, který se městský dopravní podnik chystá pořídit. Nynější odbavovací systém funguje od roku 2005 a současným požadavkům již nevyhovuje.

Zatím mohou cestující platit bezkontaktně jízdné čipovou městskou kartou. Platební terminály pro bankovní karty jsou pouze v trolejbusech u řidičů. Podle primátora Alexandra Hrabálka (ODS) by nové způsoby platby jízdného mohly přivést do autobusů a trolejbusů více cestujících, zejména těch, kteří nejezdí pravidelně.

Se spuštěním nového odbavovacího systému by mohl dopravní podnik podle Hrabálka udělat změny jízdného. Zatím radnice od uvažovaného a již schváleného zdražení jízdného ustoupila. „Se zástupci klubů v zastupitelstvu jsme se dohodli, že ke změně cen jízdného by mělo dojít nejdříve až v rámci zprovoznění nového odbavovacího systému,“ uvedl primátor.

Odbavovací systém městu dodá společnost EM TEST ČR, která vyhrála výběrové řízení. „Součástí zakázky je i obnova systému dispečerského řízení, e-shopu pro zákazníky a pořízení 19 nových elektronických označníků na vybraných jedenácti zastávkách,“ uvedl náměstek primátora pro správu majetku Pavel Marek (za ANO). Nové označníky cestujícím poskytnou v reálném čase informace o příjezdu spoje a kompletní jízdní řády příslušné zastávky.

Městský dopravní podnik nyní s dodavatelem systému jedná o postupu instalace. „Chceme, aby se podařilo vše nastavit tak, aby nový systém poskytoval všechny požadované služby v rámci odbavení cestujícího, současně ale aby fungovaly stávají městské karty,“ uvedl ředitel podniku Zdeněk Abraham.

Město Hradec Králové má na provoz dopravního podniku letos připravenou dotaci 293,9 milionu korun, meziročně to je o 12 milionů korun více. Kvůli epidemii covidu podnik vozí proti minulým letům o 25 až 30 procent méně cestujících. Před epidemií v roce 2019 podnik přepravil 38 milionů lidí.

Reklama

Doporučované