Hlavní obsah

Do celnice v Hrádku nad Nisou se po 15 letech vrátili policisté, budou tam i němečtí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Do bývalé celnice v Hrádku nad Nisou na Liberecku se po 15 letech vrátili policisté. Budou tam sloužit nejen čeští, ale po vyřízení formalit i němečtí policisté.

Článek

Novinářům to dnes při slavnostním otevření opravené služebny řekl krajský ředitel policie v Libereckém kraji Ondřej Musil.

„Těch formalit je poměrně spousta. Mimo jiné i to, že mohou vozit zbraně do České republiky není úplně samo sebou, i na to musí mít povolení,“ řekl Musil. Předpokládá, že po formální stránce by mělo být vše vyřízeno do konce roku.

Bývalá celnice je v místě zvaném Trojmezí, kde se stýkají hranice Česka, Německa a Polska. Polští policisté tam ale zatím sloužit nebudou. „U Poláků byl sice zaznamenám zájem, ale bavíme se o horizontu minulého roku. Od té doby se tam změnilo vedení, takže to je běh na dlouhou trať,“ uvedl Musil. Služebna je koncipována tak, aby ji mohlo využívat až 40 policistů. „Od nás tam bude 12 policistů. Předpokládám, že stejný počet bude německých policistů, takže by tady v nejbližší době mělo být 24 policistů,“ dodal krajský ředitel policie.

Za českou stranu bude služebnu využívat cizinecká policie. Její umístění přímo na hranicích považuje vedoucí odboru cizinecké policie Libereckého kraje Martin Patka za velkou výhodu. „I z toho pohledu, že můžeme reagovat okamžitě,“ řekl dnes novinářům. Podle něj společné hlídky s Němci mají už nyní, dnes jedna taková hlídka zadržela v německé Žitavě tři migranty ze Sýrie. Policisté z hrádecké služebny budou mít starost oblast nejen Hrádecka, ale i Frýdlantského výběžku.

Bývalá celnice patří městu Hrádek nad Nisou, které ji nechalo pro potřeby policistů kompletně opravit. Jejich přítomnost považuje starosta města Josef Horinka za přínos. „Pro město Hrádek a jeho okolí je to nějaký benefit, když si vezmu, jaká je tady trestná činnost,“ uvedl.

Osmitisícové město leží na tranzitní trase, po níž se převážejí kradená auto do východní Evropy. Problémem jsou i drogy, do Hrádku se vozí suroviny k jejich výrobě nebo hotové drogy z Polska a dál směřují do Německa. Problémy přináší podle starosty i přeshraniční kriminalita. „Za rohem je Kristýna (nádrž), kde se v letošním roce naši polští kolegové tentokrát nesoustředili na auta, ale na elektrokola, která možná teď za hranicemi jsou více poptávaná než auta, takže zmizela celá řada elektrokol,“ řekl Horinka. Terčem zlodějů se stala i budova bývalé celnice ještě před jejím předáním policistů. Podle starosty mají nahraného muže z Polska, jak ukradl z budovy kameru.

Rekonstrukce bývalé celnice stála přes 16 milionů korun, většinu zaplatilo město. Liberecký kraj přidal 3,5 milionu korun a radnici se podařilo získat i evropskou dotaci dva miliony korun.

Reklama

Doporučované