Hlavní obsah

Do školy řemesel v Jablonci se po rekonstrukci hlásí o třetinu víc zájemců

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ke studiu na Střední škole řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou se po rekonstrukci hlásí o třetinu víc zájemců.

Článek

Ředitel Martin Kubáč to připisuje nejen špičkovému vybavení a moderním prostorám, které škola díky rekonstrukci a výstavbě centra vzdělávání získala, ale také demografii. „Studentů na školách přibývá,“ řekl Kubáč. Do modernizovaných prostor školy se studenti vrátili bezmála po čtyřech letech ve druhé polovině ledna.

Jablonecká škola nabízí několik oborů, které se jinde v Česku neučí, jako je foukání technického skla, učí se tu ale také výrobci skleněné a kovové bižuterie, zlatníci nebo budoucí klenotníci. Ve vzdělávání je škola partnerem iniciativy šesti evropských zemí v čele s Francií, které usilují o zapsání ruční výroby skla na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Mimo Česka se připojilo také Německo, Maďarsko, Finsko a Španělsko.

O některé obory byl v minulých letech menší zájem, prostory pro náhradní výuku byly omezené, mnohé uchazeče navíc odradila nutnost dojíždět do Železného Brodu. Některé třídy tak byly víceoborové. Letos se ale ke studiu podle Kubáče přihlásilo v prvním kole 200 zájemců. „Velký zájem je třeba o zlatníky, zřejmě budeme moci otevřít jednooborovou třídu zlatníků, záležet ale samozřejmě bude na tom, kolik uchazečů se k nám nakonec rozhodne nastoupit,“ dodal ředitel.

Budovy školy v Podhorské ulici byly postaveny na přelomu 19. a 20. století pro bižuterní exportní dům firmy Haasis. V 80. letech minulého století prošly ale necitlivou přestavbou a z původního kromě historické štukové fasády, schodišť a některých prvků mnoho nezůstalo. Právě špatně odvedené práce v 80. letech byly také zřejmě příčinou, proč se v listopadu 2018 škola při stavbě centra odborného vzdělávání částečně zřítila a kraj dokonce zvažoval její demolici.

Přednost nakonec dostala sanace budovy, rekonstrukce tak nakonec přišla na 212 milionů korun, z toho zhruba třetinu zaplatila Evropská unie. Studenti tak mají moderně vybavené učebny a dílny se špičkovými přístroji, nově se tak budou učit třeba tlakové lití, lití do ztraceného vosku nebo laserové svařování. K dispozici mají také například vypalovací pec nebo cínovací lázeň.

Reklama

Související témata:

Doporučované