Hlavní obsah

Frýdlant bude mít od Nového roku vlastní městskou policii, hledá velitele

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vlastní městskou policii budou mít od Nového roku ve Frýdlantu na Liberecku. Posledních deset let na pořádek ve městě dohlíželi strážníci z Liberce, smlouvu se ale nepodařilo prodloužit. Městská policie by měla mít osm strážníků.

Článek

Bez městských strážníků ale nebude možné v největším městě Frýdlantského výběžku udržet pořádek a bezpečnost v rozsahu, jaký si radnice představuje, proto zastupitelé rozhodli založit městskou policii vlastní, řekl místostarosta Dan Ramzer (ODS).

K osmi strážníkům teď radnice hledá velitele. „V současné době probíhá výběrové řízení na vedoucího strážníka, protože bychom byli rádi, kdyby si ve spolupráci s městem řídil personální politiku,“ doplnil Ramzer. Předpokládá, že pokud vše dobře půjde a lidi se podaří sehnat, mohla by městská policie začít fungovat v polovině roku.

Najít strážníky ale nebude snadné, městskou policii nově zřídili například v Harrachově, v Jablonci už kvůli tomu přišli o dva strážníky. Nově tak chtějí nabídnout náborový příspěvek 150 tisíc korun rozložený do pěti let. Ve Frýdlantu radnice neplánuje žádné stabilizační nebo náborové příplatky, strážníkům ale nabízí bydlení. „Jsme jedním z mála měst, které má k dispozici byty a máme zrovna volné i dva velké pro rodiny,“ dodal místostarosta.

Podle frýdlantského starosty Jiřího Stodůlky Frýdlant strážníky nutně potřebuje. I Policie ČR má podle něj málo lidí, tři oddělení ve Frýdlantu, Hejnicích a Novém Městě pod Smrkem navíc dohlížejí na celé území Frýdlantského výběžku, kde žije bezmála 30 tisíc lidí a je z velké části obklopený Polskem. Provoz vlastní městské policie přijde Frýdlant v prvních dvou letech podle odhadů na šest až sedm milionů korun.

Liberečtí strážníci ve Frýdlantu působili od roku 2012, podle libereckého primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) jich ale není dost ani pro krajské město. Je jich asi 80. „V posledních letech je stále větší požadavek Liberečanů, aby městská policie sloužila hlavně v centru města na Fügnerce. My jsme v minulosti avizovali Frýdlantu, že tato pomoc jednoho dne skončí, aby se sami zařídili,“ řekl již dříve primátor.

Reklama

Doporučované